Kycklingspett med bourbonaioli och rosépepparsallad

Idag gick det hastigt igen. Så hastigt att jag i min önskan att tillfredsställa fru Krummelisas rosépepparbegär översaltade salladen något. I julas fick jag lite olika kryddblandningar av min syster varav en bestod av rosépeppar och flingsalt. Maldonsalt antar jag, för i min värld finns det bara det. Kära syster, om det nu skulle vara en annan typ av salt i den lilla burken? – Håll det för dig själv. Jag har nämligen i flera år spridit hur fantastiskt maldonsalt är. Hur jag absolut skulle märka skillnad… Vänta nu. Det är ditt fel att jag översaltade. Med det mildare och smakfullare maldonsaltet hade det aldrig hänt. Du har blandat rosépepparn med fel salt. Vilken dödssynd. Nåja, Sofia får klaga hos dig. Kanske Andreas kan köpa salt på måfå till nästa jul?
Nä, middagen blev bra. Det är alltid gott med nya smaker och idag var de flera. Rosépepparsalladen, whiskyaiolin och de i den nya såsen marinerade kycklingspetten. Testa gärna Wing sauce från Jim Beam. En ljusare lättflytande, syrlig, ganska stark barbecuesås utan sötma, men med inslag av bourbon och whisky. En tuff liten sås att njuta i mindre mängder som jag kan tänka mig blir alldeles utmärkt till sommarens ”grillrökta” kycklingspett och klubbor. Jag är själv inte så förtjust i just ”wings”. Trevligt med nya favoriter. Min son Lille Skrutt gillade också maten.

Kycklingspett med Jim Beam Wing Sauce – recept 4 personer
400-600 gr kycklinglårfilé
1/2 flaska Jim Beam Wing Sauce
Jag skär varje kycklinglårfilé i tre bitar. De skurna lårfiléerna får sedan marinera i såsen. När de legat så länge som man har tid med en vardagskväll trär jag upp dem på spetten. Dessa grillas sedan i ugn, men ännu hellre över en riktig kolgrill. På grund av att den svenska sommaren har börjat visa sitt ansikte, med regn, blåst och temperaturer straxt över 5 grader, var det idag ingen idé att gå utanför dörren. Jag börjar bli bekväm, gammal och förståndig. En skral man – Skralman. Mina spett grillades på högsta grillvärme i ugn. Det tar väl kanske en 15-20 minuter. Kontrollera gärna redan efter 15 minuter. Även kycklingspett blir såklart roligare om de inte gått för länge.

Rosépepparsallad med persilja – recept 4 personer
1/3 – 1/2 huvud isbergssallad
En näve klippt bladpersilja
olivolja av godaste kvalité
1 msk rosépeppar
maldonsalt efter smak
Skär salladen halvgrovt. Mortla rosépepparn och tillsätt salt och ganska rikligt med olivolja. Blanda allt väl och låt vila i 10 minuter. Klart.

Bourbonaioli – recept 4 personer
2 dl majonnäs (Hellmanns går alldeles utmärkt. En vardagskväll).
2-3 teskedar Jim Beam Wing Sauce
1 tsk whisky eller bourbon
Blanda samtliga ingredienser snabbt och väl. Servera till kycklingspetten med en liten skål av Wingsåsen vid sidan av.

(Familjens smeknamn bygger på en väldigt ung pojkes förvridna uppfattning om bamsekaraktärernas tilltalsnamn och hur dessa namn fritt projicerats på medlemmar av en viss familj).

kycklingspett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.