Grillad hummer och ostron – äntligen fredag!

Ikväll blir det till att njuta av våren. Solen som nu förärar oss med sin närvaro en timme längre än förra veckan gör underverk. Hm, vad ska vi inleda med ikväll? En Coco Loco kanske, ett glas vin? Kanske ett sådant vin som man dricker bara för att det är så gott och som direkt inte, eller nödvändigtvis behöver passa till just någon speciell maträtt.
Gå in på systembolaget någon gång. Ryck närmaste person i grågrön klädsel och ful skjorta och säg att du är ute efter ett speciellt sorts vin. – ”Jag vill ha ett vin som man dricker bara för att det är så gott med ett gott glas vin?” Antingen lyser personen upp. Skiner som en solstråle och leder dig raka vägen till DEN flaskan. I så fall kan du skatta dig lycklig, gå hem och börja njuta. Börjar hen istället mumla, fundera, klia sig i håret, springa mellan olika flaskor och bita sig i läppen är det antagligen kört för denna gång. Om så är fallet kan ni ge upp. Välj en annan expedit, eller ryck ett gammalt favoritvin istället. Varför rekommendera ytterligare en sort om de nu hade varit säkra på den första? Det finns folk med olika smak kanske ni tänker? Helt rätt, säger jag. Bra och dålig.
Ikväll blir mitt goda vin en Irony. Igen. Den ska jag njuta när det inte längre är läge för rosé eller bubbel. När filtarna tagits fram och när infravärmen stånkar på. När sonen kryper upp i ens knä för en kort stund och man får kramas hastigt. När man får tid och lugn att sitta med sin fru och bara prata. När man med henne myser, skrattar, gråter eller dansar. Dansa! Det lät kul, i den riktningen ska jag styra kvällen. Så ser jag min fredagskväll framför mig. Vi får se hur det blir.
Nåja, åter till solen och tonerna från K-Rock Maui´s only rock station. Tänk er rockstationen Bandit i slutet av 90-talet. Inslag av solbränd, naiv, hawaiiansk reklam gör inte saken sämre. Precis som i den låtsasvärld som jag upplevde för något år sedan. Nu live via nätet. Hur kan man ogilla? Äntligen.
Till middag äter vi idag en blandning av lite olika skaldjur. Till förrätt blir det rökta räkor och några havskräftor. Som varmrätt väntar grillad hummer och ostron. Vi börjar med räkorna. Jag tror på det här.

Grillad hummer med lime – Recept 2-4 personer

2 kokta humrar
1 limefrukt

Dela hummern på längden. Limen likaså. Grilla sedan dessa tillsammans på grillen i några minuter. Grillen bör vara ganska het. Låt sedan varje person pressa lime efter smak över den nygrillade hummern. Om man serverar en köttbit till kan man skryta med att ha gjort en surf n´ turf. Schysst!

Grillade ostron – Recept 2-4 personer
1 kagge ostron (12 st)
1 dl olivolja
1/2 kruka koriander
1 schalottenlök
(japansk soya)

Grilla ostronen på ganska hög värme, med locket uppåt. Efter några minuter kommer ostronen att börja poppa och vätskan inuti ostronen kommer att koka över. De är färdiga. Vissa kommer verkligen att poppa. Jag menar det. Andra öppnar sig knappt, men när vätskan börjar komma ut är de i vilket fall färdiga. När man grillar ostron behöver man sällan några verktyg.
Häll en liten skvätt av blandningen av olivolja, finhackad koriander och schalottenlök över varje ostron vartefter de förtärs. Japansk soya (inte den kinesiska vanliga) är även ett gott tillbehör. Visste ni förresten att poppa är ett onomatopoetiskt ord, dvs. det är ljudhärmande. Men det har jag väl tjatat om tidigare.
Bl.a. dricker vi ikväll en Jacob´s Creek Chardonnay Pinot Noir.

grillad hummer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.