Gräddig soppa på blåmusslor med savoykål

Detta är den avslutande rätten i en trilogi av musslor, men denna musselsoppa skulle även kunnat ha varit med i temat snabbmat som jag körde innan jul. Den är riktigt enkel och tillagningstiden bör inte ta mer än kanske tio minuter, högst en kvart.
Jag steker försiktigt på finhackad lök och vitlök tills den blivit glasig, som i lätt genomskinlig och slår sedan på vinet. Detta får koka upp, sedan åker buljongen ner. Låt sjuda i någon minut. Jag vrider ner värmen och slår i grädden under omrörning. Allt får sedan sjuda tills grädden reducerat, inte för mycket, cirka fem minuter blir bra. Höj värmen. Blåmusslorna glider i. Soppan är färdig precis innan den kokar upp igen. Soppan toppas med strimlade, smörstekta och lätt knapriga bitar av savoykål. Vackert och gott. Smaklig måltid.
Antagligen skulle jag nu fortsätta på den Chablis som jag tipsade om till pilgrimsmusslorna. För mig var ju inte musslorna någon trilologi utan snarare en kavalkad, en frystömning, serverad direkt efter varandra.

Gräddig soppa på blåmusslor med savoykål – Recept 3 personer
5 dl styckfrysta blåmusslor utan skal (små men välmatade)
5 dl vispgrädde
1 liten gul lök
3 klyftor finhackad vitlök
1 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
smör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.