Gastronomisk själaförädling – om att grilla på Konro

Det är med ett påtagligt inslag av gensträvighet som jag sturskt inte vill erkänna att jag i förväg närapå inte var helt övertygad om Konrogrillens allenastående förträfflighet. Efter en sommar vet jag bättre. Konrogrillen har både gjort maten godare och livet trevligare. De stora rykande tunnschabraken där mindre välsorterade köttbitar först dränks i en diffus ”brine” för att sedan bli uppklädda i sockerstinna glazer, påminner i jämförelse om de pilsnerhäckar som spred missnöje på en klassisk carweek.

På en Konro kan motsatta råvaror mötas för att på ett naturligt sätt omfamna varandra och utmynna i något samtidigt både melodiöst och harmoniskt, där den enskilda smaken med lite fantasi kan liknas vid en oförutsägbar och överraskande melism. Där har vi det – om en BBQ-tunna är en blårykande pilsnerhäck till raggarbil, är Konrogrillen ett särdeles imponerande stycke av Bach. Jämförelsen kan tillsynes vackla något, men är högst adekvat. Inget ont om BBQ, kryddmånglare och tjära förstås.

Vad kan man grilla på en Konro?

På en Konro kommer man inte undan. Med råvarorna uppskurna och exakt presenterade framför gästen kan man inte fuska. Att vackert komponera tunt skurna melerade köttbitar, en exotisk fisk eller skaldjur med prunkande grönsaker och någon ost, är en stor del av upplevelsen. Ta den särskilt rastlösa gästen eller barnen till hjälp och skapa ett intresse för måltiden redan inne i arbetsköket. Med olika smaker, färger och strukturer målar man sedan enkelt upp en tavla medan glöden väntar på sig och sällskapet samlas. Välj också gärna något oväntat som kanske inte faller alla i smaken, men som ändå bjuder upp till diskussion.

Till den kock som tidigare känt sig bortglömd i trädgården kommer konrogrillen med närvaro och gemenskap. Högst närvarande i den sociala värmen är kocken nu redo att få ta del i varje skål och berättelse som denne tidigare missat.

Vad är konrogrillen gjord av?

En Konro är ett japanskt hantverk och bordsgrill tillverkad av diatomit. Diaotomit kan enkelt beskrivas som den sten eller lera som utgör väggar och botten i en äkta Konro. Mer utförligt beskrivet är diatomit ett silikamineral med specifik struktur som under miljontals år skapats av naturen. Diatomiten är sammansatt av förhistoriska rester från vattenlevande encelliga växter som kallas diatomer. Dess struktur består av en labyrint av små hål med en storlek från några mikron ned till submikroner i diameter, vilket ger en låg densitet med ett högt isolervärde. Ingen annan silikakälla, naturlig eller syntetisk, uppvisar en liknande struktur. Om man med en tunn penna inom två rutor på ett rutat ark papper lyckas rita in 10.000 streck som inte berör varandra så är chansen hyfsat stor att man mellan någon av dessa lyckas finna och inse bredden av en mikron.

Fördelar med en konrogrill

En konro med dess isolerande hölje och möjlighet att reglera tillförseln av syre genom flera spjäll borgar för en perfekt grillupplevelse. Ett bra kol i större bitar kan räcka i timmar. Runt grillen finns det tid att umgås, samtidigt som olika variationer av råvaror och tillbehör kan varieras individuellt. Alla kan äta i personlig takt och bestämma hur stor den egna portionen blir. Runt en Konro behöver man heller inte vänta på andra omgången.

Då det går att jaga upp värmen i en konro både avsevärt och koncentrerat, lämpar den sig även till att skapa yta och ge smak till större köttbitar som tillagats sous vide.

Tomahawk efter sous vide-tillagning.

Det tar såklart lite längre tid att äta runt en konrogrill. Det är positivt. Vår erfarenhet är att man äter långsammare och mindre, varför man sällan blir mer än just behagligt mätt. Grillens sidor och botten blir aldrig så varma att man kan bränna sig farligt, men visst ger den en behaglig strålningsvärme – perfekt en sensommarkväll när hungern kommit åter.

Kan en konrogrill bli blöt?

Konrogrillens kanske enda svaghet är egentligen att den inte gillar fukt. Förvara den torrt! Andra nackdelar som kan nämnas är att nya gasolgrillar plötsligt kan stå mer eller mindre oanvända, eller att en stationerad klotgrill på hjul lämnar bruna fläckar efter sig på gräsmattan. Andra risker med en Konro är att bli besviken när det svenska sommarvädret inte bjuder upp till dans. Tur att det finns både markiser, altantak och välventilerade partytält på bröllop.

Kan man grilla inomhus med en konro?

Nej. Man ska aldrig grilla eller elda inomhus. Även om en Konrogrill med bra kol ryker avsevärt mindre än en klotgrill med stapelkol så bildas den osynliga och dödliga gasen kolmonoxid. Grilla inte inomhus!

Vilken konrogrill ska jag välja?

Konrogrillar har sedan länge funnits i olika utföranden och storlekar hos kunniga KitchenLab. Det är lätt att tänka att man är på den säkrare sidan om man väljer en något större än vad man kanske behöver. Visst är man det, men man ska komma ihåg att det går fort att grilla och måltiden får helst gå långsamt. Angivna storlekar är väl specificerade i proportion. Svårare är huruvida man ska satsa på de vackra handtillverkade, de pressade eller de mer tåliga professionella.

Vilket kol ska jag använda?

Förbränningen sker aningen långsammare i en Konro, men satsa gärna på ett bättre kol av ”lump-typ”. Är bara det bästa gott nog – välj Onyx Binchotan från Jealous Devil.

Vad är Binchotan?

konrogrill binchotan

Binchotan framställs enligt japansk tradition genom torrdestillation/pyrolys i temperaturer över 1200°C under flera dagar. Resultatet är ett vackert stycke kol som brinner längre, avger högre värme, mindre rök och färre föroreningar – precis vad man vill åt en sådan där kväll då mat och sällskap är viktigast. Efter förbränning lämnar Binchotan knappt kvar någon aska. Detta då en extremt hög procent av dess massa omvandlats direkt till värme. Blir man färdig innan kolet brunnit ut, vilket är högst troligt, går binchotan till skillnad mot sämre kol bra att släcka och tända åter.

Är Konrogrillen värd det?

Är man en notorisk tvivlare så har man säkert ställt sig frågan om råvaran vet vad som omsluter glödbädden under? Det vet den såklart inte. Vet du? Om man uteslutande ser till priset per kvadratcentimeter grillyta blir det också tämligen högt jämfört med en slumpmässig klotgrill.

Konro är en grill som man ställer fram på bordet och samlas kring. Med en Konro kommer en känsla och ett mer hållbart synsätt. Aldrig tidigare har det känts så naturligt att fokusera på den goda råvaran. Borta är drypande saltsöta grillsåser, kvarglömda marinadlångpannor som dagen efter fyllts av regn under grillen. Förbi är ark av aluminiumfolie som fångas av vinden. Du kan till och med glömma att köpa grillfolie. I ett konrosällskap gäller ur hand i mun direkt från halstret ovan den heta glödbädden. Konro är grillarnas svar på Feng Shui.

Under den längre tiden som måltiden pågår kommer det också att gå åt mindre mat. Det är förvånande att se hur länge en skiva färsk tonfisk kan räcka när den skurits upp i mindre bitar och grillas någon i taget. Prisskillnaden mellan Konrogrillen och det snart rostiga klotet på ängsliga Bambi-ben är snart intjänad. Nu är det dock inte för att Konron är ett smart, nyttigt, transportabelt, vackert hantverk som vi älskar den. Kanske beror det på att gemenskapen som skapas runt en Konro varmt påminner om en första stund i en av barndomens alla nybyggda skogskojor med matsäck. Mysigt.

konrogrill

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.