Kantarelltoast – levain, bacon, stekt lök, Gruyère och dijonkräm

När man börjar meka med något så enkelt som en kantarelltoast kan man plötsligt bli varse om hur tunn is man har under sig. Irrar man bort sig hjälper det inte ens att kasta sig ned och fördela vikten över köksgolvet. Ett uteslutet alternativ vore dock att stagnera. Ibland får man acceptera att originalet är godare. Visst blir det klassiska kantarellmackor också, flera gånger om året blir de till innan de försvinner hellre än kvickt tillsammans med en kall öl ur tappen eller en krispig Chardonnay ur druvspecifikt glas. Förra årets kantarelltoast var riktigt saftig, men för mig personligen fick tomaterna för mycket utrymme. Aningen mer ren får en kantarellmacka gärna vara.

I en kantarelltoast ska smöret vara högst närvarande. De runda fylliga tonerna ska omfamna och lyfta svampen. Brödet ska ge krisp innan ännu något kommer in från sidan och sätter det skepp i gungning som man redan trodde hade seglat.

I år löste det sig flärdfritt. Efter att ha sprungit på ett sista paket hemgjort bacon i frysen var saken fläsk. Kantareller, smörstekt surdegsbröd i kuber, bacon, stekt lök och riven Gruyère fick utgöra basen. Vad skulle få fylla gomseglet på det skepp som redan spänt upp sin vackra akter emot oss? En Dijonkräm. Dijonsenap, kan efter fett, transglutamat (MSG), alkohol och sardeller vara den mest potenta smakförhöjaren som finns. Dijonen behöver inte alltid skina igenom, tvärtom, men väl med ligger den likt en sol ovan molnen för att skänka subtil värme till dina smaklökar. Inom en snar framtid kommer vi springa efter dijon på samma sätt som vi idag söker olivolja.

En dijonkräm rör man enkelt ihop medan lök hackas och svamp steks. Visste ni förresten att en väl utrustad macka vid rätt tillfälle kan vara något av det godaste som finns?

Klassisk kantarelltoast?

Nu när inlägget går mot sitt slut – vad är egentligen en klassisk kantarelltoast? För mig är det nog en smörstekt brödbit med ett blygt salladsblad som toppas med kantareller som precis i slutet av stekningen i pannan toppats med en skvätt vispgrädde. Grädden ska nästan reduceras bort, kvar finns bara lite krämighet. Innan servering dunkar man på peppar, salt och fint hackad persilja. Det är dock bara min variant av en klassisk gul kantarelltoast. Eller macka…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.