Vodka/peas/lime – fredagsdrinken

Det är om mig tidningen skriver varje sommar. Ni vet den där artikeln som borde, men som aldrig är låst bakom ett PLUS. Texten som inte är skriven för att rädda, utan mer för att störa. På vintern har Systembolaget en likvärdig text publicerad i en pamflett. Lustigt nog står den alltid utanför kassorna.

Strax efter att dekadensen varit som mest eftersträvat påtaglig dyker den ondsinta artikeln upp igen. I den påföljande sävlighetens högborg, mellan skälvandets darr och omgivningens färgtapp tränger den sig på utan att knacka:

-”Vem är du?”
-”Jag är Artikeln.”
-”Kommer du för att störa mig?
-”Jag har redan länge gått vid din sida.
-”Det vet jag.”
-Ӏr du beredd?
-”Glöm det! Det här är alldeles för gott och kul.”

Precis då de utdragna middagarna äntligen får tid att övergå i skratt och vidgade sinnen ska hela gemytligheten ifrågasättas. Här var tanken att man skulle gå in och läsa om något avkopplande som ett avlägset krig. Istället möts jag av en träffsäker salva som skjuter mig ned ur hängmattan. Vattenglaset med resorb går i backen. Kanske skulle den fysiska kroppen må bra av en veckas omhändertagande? Jag googlar ”behandlingshem, vegansk, frikyrklig och IOGT-NTO” i en sökning med trunkeringar. Bara för att få med allt på en gång. Jag får dåligt med träffar. Sådana verkar på sin höjd vara jättelite populära. Föga efterfrågade. Såvida inte hela Sommarsverige står på randen till ättestupan kanske artikeln bara är överdrivet kissnödig. Saknar författaren champagne?

Ikväll gör jag en cocktail, vodka/peas/lime ur elBulli catalogue. Från samma förlag, Phaidon, som kända Modernist Cousine kommer detta band med cocktails och rätter från legendariska El Bulli´s verksamma år. Då framförhållningen var lika lång som en svensk sommar blev jag glad när jag hittade en cocktail som bara krävde någon timmes förberedelse och som helt saknade ingredienser som med latinska namn angivna kaktusblad eller nyskördade spanska sockerrör. Att drinken dessutom bygger på gröna ärtor, något som jag inte är överförtjust i, ser jag som en utmaning. Om det smakar för mycket ärtor får jag väl obstinat fylla på med vodka och lime tills drinkjäveln vinner. Här kommer den i varje fall – Vodka/peas/lime.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.