Hemgjord citronglass – Gelato al limone

Jag envisas återigen med att klämma in lite italienska när jag ska beskriva min glass. Liksom tidigare tycker jag även denna gång att det italienska språket bättre beskriver känslan av att äta den. Gelato eller glass? Avgör själva.
Denna gång spetsade jag citronglassen med lite Limoncello mot slutet. Det är absolut inte nödvändigt, glassen bär sig själv redan innan. Det är mer känslan. Det känns lite lyxigare. Lite bättre. Ni vet.
Citronglassen är sobert sötsyrlig och fantastiskt uppfriskande. Kanske en favoritefterrätt, men det säger jag ju alltid.

Citronglass – Gelato al limone – Recept 4 personer
5 äggulor
1,5 dl strösocker
zestat skal från 2 citroner
citronsaft från 1 citron
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
(2 msk limoncello)

Vispa äggen och strösockret luftigt.
Dela vaniljstången och låt innanmätet och stången koka ihop med mjölken och grädden. Pressa citronen över äggblandningen, blanda ner det zestade skalet. Vispa.
När gräddblandningen kokat upp, ta upp bitarna av vaniljstång och blanda ihop med äggblandningen. Kyl ner glassmeten i kylen och kör sedan i glassmaskin. Jag brukar ge glassmeten en extra skjuts i frysen innan. Då går det hela lite snabbare när smeten väl gått ner i glassmaskinen. Mot slutet, när glassen nästan är färdig, tillsätter jag väl kyld limoncello. Då man tillsätter alkohol till glassmeten kan den ibland ha svårare att få rätt konsistens. Låt den då stå i frysen i någon extra halvtimme innan servering så stelnar den lättare. Denna gång garnerade jag med en hemgjord maräng och lite citronmeliss.

citronglass

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.