Hard Rain – fredagsdrinken

Jag har tidigare talat om var man finner inspiration till drinkar. Det har nämnts att den finns i efterrätter, kända smakkombinationer som fungerar i mat, dyra fackböcker och vanligt googlande. Den här gången kommer dock inspirationen ifrån en låt. Hard Rain av Bob Dylan. Trump ska väl dock också ha en del av äran. Utöver den ständiga hetsen om den där muren läste jag att han nu även vill modernisera sin kärnvapenarsenal. Tyvärr är det så att skygglapparna snart slöjar mig helt. Det är svårt att känna annat när omvärlden mest påminner om en fars. När multilaterala samarbeten överges och klimateffekter beskrivs som fake news kommer jag att tänka på att det enda vi lärt oss av historien är att vi aldrig lär av historien. Tragiskt!

Apropå miljö. Under ett tag har jag följt ett entreprenörspar med drag under galoscherna som enligt min tolkning, jag känner dem bara flyktigt, velat flytta tillbaka till sitt Skegrie och göra något de alltid drömt om. Att öppna en restaurang ute vischan som till stor del är självförsörjande. Så här beskriver de projektet själva:

”Vår målsättning är att servera de godaste pizzorna och burgarna ni någonsin smakat i världens mest klimatsmarta fristående restaurangbyggnad. Råvarorna kommer till stor del att vara lokala och en hög andel kommer att vara ekologiska. Stenmark Pizza | Burgare kommer att byggas som ett så kallat naturhus. Det betyder att byggnaden är omslutet av ett växthus och kommer att ha ett eget kretslopp. Genom återvinning av restvärme kommer vi värma både serveringsyta och växthus med egen odling. Vårt mål är att vara helt självförsörjande på tomat, sallad och örter. Byggnadsmaterialet kommer väljas med omsorg för att generera så lite klimatpåverkan som möjligt.”

Tyvärr stötte projektet på patrull redan i bygglovsansökan och nu senast i överklagan. Då jag inte läst besluten personligen måste jag vara ödmjuk i min upprördhet. Jag kan bara hoppas på att det inte beror på stelbent byråkrati eller snåla bokstavstolkningar av de lege lata. Jag vill inte att det beror på att jordbruksmark måste förbli jordbruksmark av skäl som rådde för ett sekel sedan. Jag hoppas att man tagit hänsyn till att deras idé skulle innebära att man istället får ut många gånger mer av den lilla markremsan än av en trädande havreåker. Jag vill tro att man vägt in de fördelar som en levande landsbygd med service och fler arbetstillfällen för med sig. Jag bävar för tanken att det beror på deras val av inriktning. Att deras fast food inte är tillräckligt slow. Jag fasar för misstanken att de skulle fått mer gehör för ett gulligt växthuscafé som i all sin prakt och flora hyllar mångfalden i den skånska myllan. En verksamhet som är romantisk i en bygglovsansökan, men som sällan genererar tillräckligt för att i längden överleva.

Jag tröstar mig med en fredagsdrink som får beskriva känslan av vart vårt samhälle är på väg. Hoppas jag har fel. Hard Rain – fredagsdrinken

Hard Rain – fredagsdrinken

Hard Rain - fredagsdrinken

Ingredienser

  Svampmolnsfot
 • 200 g isomalt
 • 18 g vatten
 • några droppar gul karamellfärg
 • en droppe röd karamellfärg
 • 0,5 tsk guldpulver
  Hard Rain – fredagsdrinken
 • 5 cl gin (gärna en dry typ Bonmbay)
 • 2 cl St Germain
 • 1 cl ingefärsssockerlag
 • 1,5 cl citronjuice
 • 1-2 ml magic blue (naturligt färgmedel av Butterfly Pea flower – vet inte vad den heter på svenska?)
 • (ev. lite sodavatten att slå i efter smak)
 • (molntopp av sockervadd, molnspets av isomalt)

Gör så här

  Svampmolnsfot
 • Värm upp vattnet med karamellfärg och guldpulver. Ha sedan ned lite av isomalten i taget så att att den smälter ut.Fortsätt med mer. Allt bör ske på medelvärme. Det bör ta ungefär 20 minuter att lösa upp all isomalt. Värm upp till 165°C. Låt sedan svalna ned till ca 130°C på låg värme. Sätt något koniskt med glattig yta i skruvdragaren. (Jag gjorde ett snitt i en pipflaska och drog ihop i ena änden.) Klä med konditorplast om ytan är sträv. Dra lite neutral olja på plasten/konen. Doppa sedan ned en slickepott av silikon i isomalten och håll över konen medan den snurrar i skruvdragaren på låg hastighet. Gå på med många lager isomalt. Man vet att man har rätt temperatur när man har som en oändlig tråd mellan slickepott och kon.
 • Det är lite knepigt att få till det, så det gäller att öva några gånger. Det mest kritiska momentet är när man ska få bort cylindern från konen utan att ha sönder den. Be gentle!
  Hard Rain – fredagsdrinken
 • Rör ihop gin, St Germain, sockerlag, citron med Magic Blue. Färga tills önskad färg uppnås.Rör runt drinken i is. Sila över i drinkglaset, toppa med svampmolnsfot, moln och molnspets.
https://karlstein.nu/hard-rain-fredagsdrinken/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *