Hard Rain – fredagsdrinken

Jag har tidigare talat om var man finner inspiration till drinkar. Det har nämnts att den finns i efterrätter, kända smakkombinationer som fungerar i mat, dyra fackböcker och vanligt googlande. Den här gången kommer dock inspirationen ifrån en låt. Hard Rain av Bob Dylan. Trump ska väl dock också ha en del av äran. Utöver den ständiga hetsen om den där muren läste jag att han nu även vill modernisera sin kärnvapenarsenal. Tyvärr är det så att skygglapparna snart slöjar mig helt. Det är svårt att känna annat när omvärlden mest påminner om en fars. När multilaterala samarbeten överges och klimateffekter beskrivs som fake news kommer jag att tänka på att det enda vi lärt oss av historien är att vi aldrig lär av historien. Tragiskt!

Apropå miljö. Under ett tag har jag följt ett entreprenörspar med drag under galoscherna som enligt min tolkning, jag känner dem bara flyktigt, velat flytta tillbaka till sitt Skegrie och göra något de alltid drömt om. Att öppna en restaurang ute vischan som till stor del är självförsörjande. Så här beskriver de projektet själva:

”Vår målsättning är att servera de godaste pizzorna och burgarna ni någonsin smakat i världens mest klimatsmarta fristående restaurangbyggnad. Råvarorna kommer till stor del att vara lokala och en hög andel kommer att vara ekologiska. Stenmark Pizza | Burgare kommer att byggas som ett så kallat naturhus. Det betyder att byggnaden är omslutet av ett växthus och kommer att ha ett eget kretslopp. Genom återvinning av restvärme kommer vi värma både serveringsyta och växthus med egen odling. Vårt mål är att vara helt självförsörjande på tomat, sallad och örter. Byggnadsmaterialet kommer väljas med omsorg för att generera så lite klimatpåverkan som möjligt.”

Tyvärr stötte projektet på patrull redan i bygglovsansökan och nu senast i överklagan. Då jag inte läst besluten personligen måste jag vara ödmjuk i min upprördhet. Jag kan bara hoppas på att det inte beror på stelbent byråkrati eller snåla bokstavstolkningar av de lege lata. Jag vill inte att det beror på att jordbruksmark måste förbli jordbruksmark av skäl som rådde för ett sekel sedan. Jag hoppas att man tagit hänsyn till att deras idé skulle innebära att man istället får ut många gånger mer av den lilla markremsan än av en trädande havreåker. Jag vill tro att man vägt in de fördelar som en levande landsbygd med service och fler arbetstillfällen för med sig. Jag bävar för tanken att det beror på deras val av inriktning. Att deras fast food inte är tillräckligt slow. Jag fasar för misstanken att de skulle fått mer gehör för ett gulligt växthuscafé som i all sin prakt och flora hyllar mångfalden i den skånska myllan. En verksamhet som är romantisk i en bygglovsansökan, men som sällan genererar tillräckligt för att i längden överleva.

Jag tröstar mig med en fredagsdrink som får beskriva känslan av vart vårt samhälle är på väg. Hoppas jag har fel. Hard Rain – fredagsdrinken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.