Vaniljyoghurtsfär med jordgubbar och hyvlad choklad

Ibland går det fort. Det här var det inte ens menat att det skulle bli ett inlägg utav. Jag har till och med gjort yoghurtsfärer här tidigare så det går helt emot mina principer. Ni vet sådana där som gör livet roligare då de bryts. Det finns dock många skäl till att trycka mer på det, så här kommer ännu en variant med samma sfär.

Då yoghurtsfärer är en så bra inkörsport till de tyngre molekylära grejerna så vill jag ju visa upp för att locka flera till att prova. Jag tänker framförallt på kidsen som kanske släppte kemilådan för några år sedan, men sedan dess mest drivit omkring på nätet. Jag vill stjälpa ned fler i träsket, få dem in under kväveisen.

Under jordgubbssäsongen händer det oftare att jag kastar fram denna efterrätt. På vintern köper jag jordgubbar ändå. Den går snabbt, är enkel att göra och jämför man insats med resultat betalar den tillbaka flera gånger om. Särskilt bra blir den efter en tung middag när man gärna söker sig mot något fräscht som piggar upp.

Det enda mystiska som behövs är ett alginatbad (5g natriumalginat/1L vatten). Utöver det vaniljyoghurt, färska jordgubbar och en bit mörk choklad. Jag säger precis som skolkuratorn – provar ni det här är det bara en tidsfråga innan ni går på de tyngre grejerna. Sen är ni förlorade…

Yoghurtsfärer med jordgubbar och hyvlad choklad

Kategori: efterrätt, molekylär matlagning, smått och gott

Yoghurtsfärer med jordgubbar och hyvlad choklad

Ingredienser

  • 5 g natriumalginat + 1L vatten
  • 2 dl vaniljyoghurt
  • jordgubbar
  • mörk choklad
  • (svartpeppar)

Gör så här

  • Frys in sfärer av yoghurt i halvklotformade silikonformar. I storlek bör de vara stora som en knapp matsked.
  • Blanda alginat med vatten i en mixer. Mixa väl i kanske tio minuter. Skrapa ned alginat som åker upp på kanterna några gånger. Sila av genom en riktigt fin sil för att få bort alla luftbubblor. Låt sedan vila i någon timme på bänken.
  • Värm upp alginatbadet till runt 60-65°C. Kasta ned så många frysta sfärer i taget som går att hålla isär. Ligger de för nära är det lätt att de ”växer” ihop. (Använd ett kärl med vid botten så blir det smidigare.) Rör försiktigt efter någon minut så att de ”kokar” ordentligt runt om. Efter ca 3-4 minuter går de bra att ta upp med en hålsked. Vispa runt lite så att de flyter upp och passa då på att få in skeden under. Går man mot sfärerna för hårt när de fiskas upp är det lätt att de kläms sönder mot kanten. Lägg över i ett rent vattenbad och ”skölj” rent. För sedan över med hålslev till serveringstallriken.
  • (Sfärerna kan med fördel kylas ned i några minuter innan servering, men det är inget måste. Beroende på kalciumhalten i yoghurten och hur länge de ligger i alginatbadet kommer sfärerna bli mer eller mindre ömtåliga. Behandla dem varsamt. Börjar de läcka lite så kasta ned i badet igen så lagar de sig själva.)
  • Servera med jordgubbar och hyvlad choklad. Personligen älskar jag att dra ett varv med svartpepparkvarnen över jordgubbarna.
https://karlstein.nu/vaniljyoghurtsfarer-med-jordgubbar-och-hyvlad-choklad/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *