Hemgjord turkisk pepparshot med röda stilettos – fredagsdrinken

Jag brukar skämtsamt förklara bort motgångar med att det är kontrasterna i livet som gör det intressant. Idag blir det höga kontraster när vi tar 90-talets största svenska och mest korkade cocktailfenomen och kör över den med lite modern molekylär gastronomi.

Jag kan fortfarande skratta åt hur folk på 90-talet köpte hem mängder med turkisk peppar, mortlade den, trattade ned allt i en flaska sprit för att sedan skruva på korken och kasta in allt i diskmaskinen. Det var precis som att vuxna män börjat tro på hokus pokus igen. Helt klart ett LHS-syndrom. Hade man ingen diskmaskin var denna avantgardistiska shot en omöjlighet att göra. Diskmaskinen – 90-talets sous vide eller Thermomixer! Vilken sprit som användes varierade nog från lågt till högt. Mest lågt har jag för mig.

Idag går det att köpa turkisk pepparshot färdig på systembolaget. Det är mig veterligen både billigare, enklare och säkert godare. Jag vet inte, men ibland är det vägen som är målet. Jag gillar att ta the long way around. Jag byter dock ut diskmaskinen mot sous viden. Den förra, hur intelligent den än är idag, känns helt enkelt för korkad. A+ för miljömedvetenheten dock. Snacka om att ta vara på energin. Synd bara att det var helt omedvetet bland de turkiska shotsutövarna. Detta var fortfarande när elen var billig, miljövänligare, kom från kärnkraftverk och inte gigantiska dieselaggregat för att någon hade haft otur när de knappt tänkte.

Kontrasten då? En Stiletto Strawberry såklart. En jordgubbe draperad i glas av isomalt. Det är det senaste. När gammalt möter ungt blir det oftast bra. Se bara på mig och Sofia. I över 20 år har vi haft vi kul när vi inte haft tråkigt. Höga klackar har förstås underlättat. Allt blir roligare i klackar. Säger Sofia. Jag har inte provat, men kvällen är fortfarande ung. Det är kontrasterna i livet som gör det och man ska aldrig vara rädd för att prova på nya saker.

Denna fredagsdrink skulle först få heta – En turk under tryck i röda stilettos, men det är så långt ifrån SEO-vänligt det bara går. Ingen skulle hitta hit. Dessutom försvann hela poängen när jag kom på att det går ännu smidigare i Thermomixern än i sous viden. Då har man liksom godrickat redo i en pitcher på en gång.

Nedan finner ni recept på garanterat diskmaskinsfria turkiska pepparshots. Råvaror och tillvägagångssätt för att göra Stiletto Strawberry av isomalt finner ni här hos KitchenLab.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.