Visst är det smidigt med goda drinkar man bara kan skaka ihop hastigt när gästernas sug efter maten kommit tillbaka. Nipples är ett sådant exempel. Sedan finns det mer arbetade drinkar. Jag säger inte att de senare nödvändigtvis behöver vara godare, men när det handlar om fredagsdrinken och det finns tid att preppa, är de definitivt roligare att göra. Sen är det förstås skönt att få släppa shakern emellanåt. Jag har smått börjat ana vad den där molande värken i armbågen kommer utav.
Som jag antytt tidigare blir det idag något mer pyssligt än vanligt. I gengäld serveras en upplevelse snarare än bara en drink.
Jag gör två varianter. En drink är baserad på en ren vodka som jag infuserar med äpple, ingefära och lite kanel i sifon. Den andra drinken gör jag direkt på en redan smaksatt Stoli Gala Applik. Den senare vodkan är förträfflig i denna drink och underlättar om man inte har tillgång till en sifon att smaksätta i.
Ok. Att som ovan kalla drinken för ”upplevelse” är smått överpretentiöst och påvisar kanske en viss släng av hybris, men ändå. Jag gillar den. Den har det där lilla extra. Där finns något för både ögon, näsa och mun. Serveringen ligger helt i dina egna händer. Lite som när man träffar någon, först betraktar man, sedan doftar man och om man har mod att agera får man kanske smaka. Drinken är besvarad. Jag menar serverad.
Höst – fredagsdrinken
Ingredienser
Höst
- 6-8 cl Stolichnaya vodka (Infuserad enligt nedan. Alt. 6-8cl Stolichnaya Gala Applik)
- 1 remsa citronskal (det yttersta gula)
- 1 citronklyfta (att dra runt glaskanten)
- 1 msk rökspån
Infuserad vodka
- 2 dl Stolichnaya vodka (naturell)
- 4 skivor färsk ingefära (ca 3 mm tjocka)
- 1 kanelstång
- 1 grönt äpple i skivor (urkärnade)
- 1 tsk citronzest
- 2 cl sockerlag
Gör så här
Höst
- Placera en matsked rökspån på en skärbräda (som tål att det kanske blir ett litet brännmärke).
- Skär av en bit av det yttersta (gula) skalet på en citron. Lägg ihop med rökspånen på skärbrädan.
- Dra en citronklyfta runt kanten på ett lågt whiskyglas. Det behöver inte vara så mycket, bara att det blir lite surt när man tar glaset mot läppen.
- Slå upp 6-8 cl vodka i ett väl kylt glas som går att hälla ur. Ställ åt sidan.
- Tänd sedan eld på rökspånen. Det kan ta en stund innan det börjar py. Placera sedan glaset vars kant smakar citron upp- och ned över rökspånen.
- Servera omedelbart. Låt gärna röken fylla upp glaset ordentligt innan det åter vänds och den infuserade vodka slås över i det rökta glaset.
Infuserad vodka
- Kasta ned alla ingredienser i en sifon. Dra i två "gräddpartroner" och låt sedan stå kallt i två-tre timmar. Släpp försiktigt ut trycket, vrid av toppen och sila av. Nu är den färdig. Vodkan räcker till flera drinkar och går att spara hur länge som helst.