Tycker inte om julen. Vill hellre ha midsommar. I år har jag dock en bra känsla. Jag ska anstränga mig. Jag ska stöka och böka. Vi kanske till och med tar in en julgran. Kanske. Eyvind har bestämt sig för att vara omutbar. Förra året kostade det 200 hundra kronor att slippa julgran. Det var vad Eyvind krävde för att jag skulle slippa det äckliga barrandet. Jag kom ganska billigt undan kan jag tycka.
Idag är det första advent och jag tänkte starta julen med en smäll, vad sägs om Janssons frestelse, julkryddade köttbullar, skinka, rödbetssallad, två sorters sill, gravad lax, julöl och glögg. Vi har till och med Uffe Lundell på besök i vardagsrummet som sjunger om hur snön faller. Det här kommer att bli bra. Jag tror på den här julen.
Nästa vecka kommer årets gastronomiska höjdpunkt. Julbordet på Fjäderholmarna. De drygt hundra smårätterna, smakexplosionerna, de fantastiska smakkombinationerna, den värmande brasan, fårfällarna, den oslagbara skärgårdsmiljön och den frostiga kylan som biter en i kinderna på vägen från och till båten. Bara en knapp vecka kvar nu.
Ha en trevlig advent på er och hoppas att ni har fått smaka lite värmande glögg i ruskvädret.
Janssons frestelse – recept 4-6 personer
1,5 kg mjölig potatis
4,5 dl vispgrädde
2 burkar á 125 gr ansjovisfiléer (inkl. spad)
25-50 gr smör
lite salt och svartpeppar
1 gul lök
Skala och och kör potatisen i en matberedare så att de där typiska Janssonpinnarna uppstår. Alternativt skär potatisen i tunna stavar. Det går även bra att riva den grovt på ett rivjärn. Låt löken gå samma öde till mötes. Smöra en ugnssäker form i bra storlek. Ha ner potatisen. Strimla ansjovisen och häll spadet över potatisen. Blanda sedan ansjovis och potatis väl. Tillsätt grädden. Toppa med ett tunt lager av ströbröd. Hyvla lite smör och lägg ovanpå ströbrödet. Ställ sedan in i ugnen i ca en timme i 225 grader. En Jansson smakar alltid bäst dagen efter. Servera gärna med knäckebröd, ett salt smör och en stor kall svensk lager. En perfekt vickningsrätt.