Laxstubbe på kavring med skagenröra

Ha ha! Det här blev ju lite kul. Jag hade precis tänkt att presentera den senaste skapelsen – Laxstubbe på kavring med skagenröra – men jag inser nu att bilden snarare påminner om en trött laxgubbe än en laxstubbe. Jag ser nidbilden av en trött fiskarfarbror framför mig, lätt lutandes med en pipa i mungipan. Den lite trötta dillen får symbolisera just den sura pipan.
För någon dag sedan var det Nobelmiddag. Min vana trogen hade jag många idéer om vad jag skulle kunna bjuda på. Vi brukar alltid göra en rolig grej av att uppklädda och lite lätt högtravande, sitta vid middagsbordet intill TV:n, sippa champagne och uttrycka mer eller mindre smarta små tankar om allt ifrån kvantfysik till litteraturpristagare. Jag ser mest fram emot maten, Sofia spanar klänningar. Tror jag i varje fall, kanske är det bara en orakad prins Carl-Philip som lockar, vad vet jag?
Synd bara att fru Karlstein denna gång bestämt sig för att istället tillbringa kvällen på jobbet i möte. Att laga Nobelmiddag för en person är liksom inget man gör. Eyvind hade redan ätit. Jag tog därför en tur förbi min kära fiskhandlare istället. Igen. Denna dag köpte jag allt färdigt. Jag handlade ”hemgjord” skagenröra, kavring och en rejäl bit av en otroligt bra och kallrökt lax. När familjen väl var samlad igen efter att jag lekt snöslunga med bilen hela vägen till Älta och hem igen, bjöd jag alltså på denna laxstubbe. En något förenklade variant av Nobelmiddag. Om jag hade varit sugen på bubblor hade jag antagligen druckit en Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir – en förträfflig låtsaschampagne och nyhet, nästan till ge-bort-pris som jag sprang på nu i helgen. Vi hoppade festligheterna på TV:n helt, vilket var tur. Carl-Philip har ju aldrig varit så snygg och orakad. Har jag hört.

Laxstubbe på kavring med skagenröra – Recept
Kavring
Höga skivor av kallrökt lax
Skagenröra
Tips för att få höjd på laxstubbarna! Smöra runda skivor av kavring och klicka på skagenröra ganska högt, men inte så att det rinner utanför. Ställ på stående skivor av lax runt om och fyll sedan på med mer skagenröra. Håll emot med handen. Citron och dill så att fotot ser bra ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.