Klenäter och närgångna gogodansöser

julsnaps%!”###&&#%#¤”&¤&%%#”%&%¤%%#=?””¤?=??/!!!
Ok, jag ska aldrig mer baka. Det här gick åt skogen. Välj ett annat recept. Allt föll isär, egentligen redan innan de gått ner i oljan. Hata att baka. Klenäter no more. Kvällsöppet konditori i Tyresö?
Lägger upp en bild på den dragande snapsen istället. Den innehåller zestat skal ifrån en citron, en stjärnanis, kärnor och saft ifrån ett granatäpple. Lite limesaft och två torkade pomeransskal. En flaska neutral vodka inte att förglömma. Låt dra över natten, sila av och servera kyld. Är inte den god…
Nedan kan ni se hur jag hade planerat kvällen.

Jag har sagt att jag aldrig bakar. Det är en lögn. Jag bakar bara otroligt sällan. Faktiskt så sällan att det närmast kan anses som synonymt med aldrig. Nu är det ändå jul och när glögg, julsnaps, skinka och allt det andra har börjat bli färdigt… varför inte? Jag ser det lite som just det undantag som får bekräfta regeln.
Då kan man ju undra vad som ligger på bakbordet. Jo, mina damer och herrar. Ikväll ska det serveras ljumna, mjuka, krispiga, alldeles underbara små klenäter. De innehåller rikligt med smör och socker. Helt min stil. Jag tänker ju knappast göra något dinkelbak när jag ändå anstränger mig. Bjuds det upp till dans tänker jag då inte sitta på en klibbig matsalsstol efter väggen. Jag vill dansa på scenen, headbanga och bli närgången med gogodansösen. Fullt ut!
Klenäter eller klenor som de kallas i södra Sverige, är ett bakverk som påminner om munkar. Här utklädda i tomtedräkt med smak av kanel. Av jul. Undra om min morfar som var från Skåne gillade klenor? -Snälla, kan någon vara så god och fråga.
God jul!

Klenäter – recept 40-50st
50 gr smör
4 äggulor
3 msk strösocker
2 tsk mörk rom
1 krm salt
3 dl vetemjöl
Zestat skal från en ekologisk citron
2 msk malen kanel
1,5 dl strösocker

Smält smöret och låt svalna av. Vispa äggulor och socker luftigt, nästan vitt. Tillsätt smör, salt, rom, citronskal och vetemjöl. Arbeta till en deg och låt stå kallt i kylen i en timme. Blanda kanel och strösocker. Kavla sedan ut degen tills den är ca 3 mm tjock. Gör sedan små miniknippen. Degen är svårarbetad och faller gärna isär. Har ni egna idéer om hur de ska se ut gör så istället. Det handlar egentligen om att få en del som är lite tjockare och en som är lite tunnare. Lite mjukt ska få möta krisp. Fritera sedan några klenäter i taget i rapsolja. Temperatur 180 grader. När klenäterna svalnat på hushållspapper, strö socker- och kanelblandningen över dessa. Rulla runt eller strö tills ytan runt om har täckts. Klenäterna ska inte vara så varma att sockret smälter. Inte helt i varje fall. Servera gärna samma dag. Jag gillar när de fortfarande är lite småvarma. Mjölk till är fantastiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.