Risotto – så här gör man

RisottoJulafton igår. För några år sedan införde vi en ny tradition. Julklappsleken. Samtliga deltagare köper tre paket till ett summerat förbestämt belopp. Alla paket läggs i en hög och en tärning tas fram. I tur och ordning slår deltagarna tärningen. Får man ett eller sex får man välja ett paket. Sedan går tärningen vidare. När alla paket är slut, öppnas de och ställs upp så att alla kan se vad som dolts i paketen. Nu börjar leken. Alla klockor döljs och ett tidtagarur startar med den inställda tiden tjugo minuter. Nu är det samma sak igen. Vid slag med tärningen som resulterar i en etta eller sexa får man ta ett paket – från de andra! När tiden tagit slut har paketen hunnit byta ägare flertalet gånger. De bästa klapparna har hunnit att komma och gå. Det blir stressigt mot slutet och hur många paket man har i sin famn i första ronden spelar verkligen ingen roll. Riiiing! Leken är slut.
Utav tjugoen paket lyckades min familj ”sno åt sig” femton stycken. Ett ganska bra facit, framför allt då paketen i år innehöll olivoljor, exklusiv pasta, parmesan, vildsvinsragu och risottoris. Mitt år, min seger. Vad som hände med räkmackan är det ingen som vet? Med tanke på min ödmjukhet och filantropiska läggning efterskänkte jag ändå en klapp åt den mindre lyckosamma gentlemannen till höger. Slutet gott, allting gott.
Idag får man börja att äta normalt igen. Julen är över. Jag har åtminstone börjat snegla efter kartongen till julklappskulorna. Det är helt ok att inte äta julskinka. Jag bemödade mig därför att göra lite svamprisotto. Matpoesi. Vackert. Enkelt och underbart. Fantastiskt gott med rödvin till. Glöm inte att toppa med extra parmesan och många stänk av den goda olivoljan som är så god att du vill dricka den. Ha en fortsatt trevlig långhelg. En julkram till er alla.

Svamprisotto – recept 4 personer
400 gr risottoris (denna gång av Maratellisort)
2 finhackade schalottenlökar
ca 1L kyckling eller hönsbuljong
4 bitar soltorkad tomat
ca 50 gr torkad Karl-Johansvamp
25 gr torkade skogskantareller
0,5 dl bra olivolja (så god att den ska kunna drickas)
2 dl torrt vitt vin

Tillagning av risotto sker i 5 steg. Använd en större, gärna tjockbottnad kastrull utan lock. Slå upp ett stort glas vin och sätt dig på en hög stol i närhet till spisen. Det här är ”matlagningsspa”. Extra mysigt blir det med sällskap. (Tack fru Karlstein).
Soffritto -Finhacka löken. Stek den genomskinlig i olivolja. Även den torkade svampen tillsätts.
Tostatura – Tillsätt riset och höj värmen något.  Nu ska riset ”rostas”, eller egentligen suga åt sig och kapslas in i olja. Det ska inte rostas i den vanliga meningen. Avsluta detta steg med att tillsätta vinet. Låt allt vin koka bort.
Buljong – Tillsätt ca en 1/5 av den heta buljongen och låt sjuda utan lock. När risotton börjar synas och nästan har sugit upp all vätska, tillsätts mer buljong, men bara ytterligare någon deciliter i taget. Proceduren upprepar sig. Efter 15-20 minuter bör man känna av risets konsistens. Olika risottoris tar olika tid. Regeln säger att man bör blir mer försiktig med hur mycket buljong man tillsätter mot slutet. Riset ska inte ligga och simma i buljong när det färdigt. Det ska vara en krämig anrättning med tillstymmelse till tuggmotstånd.
Ingredienser/smaksättning – I detta läge tillsätter man de ingredienser som ska smaksätta risotton. I vårt fall de soltorkade tomaterna. hade svampen varit färsk hade vi även tillsatt den. Då svampen istället var torkad fick den åka i under soffriton. Rör runt och smaka av känns riset bra i konsistensen är det dags för nästa steg.
Vila – Dra risotton från plattan och låt vila i några minuter utan att röra om.
Mantecatura – Det sista steget innan servering. Nu tillsätter vid ca 2 deciliter riven parmesanost och några matskedar olivolja. Det är nu vi får den där underbara krämigheten som är så typisk för risotton. Rör runt ordentligt. Manteca betyder smör på spanska(!) Att det kallas så har antagligen att göra med att Spanien styrde delar av Italien under renässansen. Dags att servera.
Nu till den största hemligheten av dem alla. Risotto kräver nödvändigtvis inte ett italiensk vin. Testa istället gärna en chilenare – Punto Niño – som med sin försiktighet och fina röda frukter kompletterar den mustigare risotton utmärkt. Mycket bättre än en sötare, tung italienare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.