Knivmusslor. Mitt intresse för denna lite annorlunda mussla, väcktes för några veckor sedan. Det var en internationell matjournalist som gick runt i en stor saluhall och tog emot allmosor. Ur varje hål han stack in sin nuna kom det ut en arm som bjöd honom att smaka på delikatesser av alla dess slag. Jag gillar saluhallar. I dessa kan man flanera runt i lugn och ro, ta några smakbitar, kanske ett glas bubbel och samla inspiration. Just i Sverige är vi inte så bortskämda med just saluhallar. Östermalmshallen, Söderhallarna eller Feskekyrka känns ganska bleka i jämförelse med de andra mer anrika sydeuropeiska institutionerna. Trevliga är de dock, de små hallarna och jag är antagligen mest bara bitter för att ingen sträcker ut armen framför mig. Jag får smaka, men det är alltjämt väldigt ogratis. Knivmusslorna då. Idén att hitta på något kul med sådana var egentligen som bortblåst redan veckan efter inslaget. Några dagar senare var vi hos Mickes fisk och jag hade ont om uppslag. Det slutade med gratinerade kammusslor som serverades i sina skal. Inget dåligt val skulle det visa sig, men i bilen hem uppstod ett moment av irritation. -”Såg du förresten att de hade sådana där långa musslor som du var så sugen på?” En heads up – why bother? Jag tar en suck på den. Så här i efterhand förstår jag varför. Fru Karlstein har ju dragit i mina skjortärmar i flera år nu. Så fort hon ser skymten av ensam liten kammussla i skal så står hon där. Med stora valpögon rycker hon i min ärm under tiden som hon leker tittut med kammusslorna. Tittut! Tänk er henne likt en femåring i en zoobutik som bestämt sig för just den parakiten. Den enda skillnaden är den, att när djuret väl kommer hem till oss brukar de ätas, inte matas. Själv hade jag ju inte varit främmande för en duett av musslor. Du är fortfarande inte förlåten. Nu har jag för ovanlighetens skull haft lite framförhållning och kunnat lägga vantarna på två nät knivmusslor, så idag blir det två varianter. Vi inleder med en romans – lite plockigt, hetare och lite sexigare. För att sedan gå in i förhållandet – här blir det bredare, med en fyllig tomatbas och då krävs det lite mer arbete för att få det att fungera. Ljuvligt. Var inte blyga med att salta. Musslorna behöver verkligen det, då de är ganska smaksnåla i sig själva. Det här är nyttig mat. Med det senare receptet är man förresten en bra bit på väg till en alldeles fantastisk skaldjurspasta.
Knivmusslor (navajas al ajillo) recept 2-4 personer
olivolja
4 grovt hackade vitlöksklyftor
4-5 torkade chilifrukter (hela)
2 msk skaldjursfond
2 dl torrt vitt vin (utan inslag av banan eller äpple)
1 nät med knivmusslor persilja
1 kruka (hackad) flingsalt & peppar
Skölj musslorna i kallt vatten i ett durkslag, ta bort de som är trasiga eller ser misstänkta ut. Stek den grovt hackade vitlöken och chilifrukterna i olivolja tills det blivit mjuk och börjar få lite färg. Inte för hårt. Tillsätt fonden. Rör runt. Höj värmen. Tillsätt vin och musslor samt hälften av den hackade persiljan. Koka upp under lock och låt sjuda i ca 3-5 minuter, eller tills skalen öppnat upp sig. Ta upp musslorna och lägg upp i sina skal på en tallrik. Strö över hackad persilja, flingsalt och lite olivolja. Servera med en god cava.
Knivmusslor (underbar fylligare variant med tomatbas) recept 2-4 personer
olivolja
4 skivade vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 dl torrt vitt vin (utan inslag av banan eller äpple)
1 burk finkrossade tomater (Mutti) (inte Eldorado)
2 msk koncentrerad fisk- eller skaldjursfond
1 nät med knivmusslor persilja
1 kruka (hackad) rejält med flingsalt & peppar
Skölj musslorna i kallt vatten i ett durkslag, ta bort de som är trasiga eller ser misstänkta ut. Stek den skivade vitlöken med tomatpurén och lite av persiljan i olivolja tills det blivit mjukt och lite rostat. Slå i vinet. Tillsätt de finkrossade tomaterna och låt sjuda under lock i minst 15 minuter. Höj värmen. Tillsätt musslorna. Koka upp under lock i ca 3-5 minuter, eller tills skalen har öppnat upp sig. Ta upp musslorna och lägg upp på en tallrik. Häll över några slevar av tomatsåsen, strö över persilja och lite olivolja. Se till att flingsalt finns på bordet, uppmana gästerna att salta väl. Åtminstone efter smak. Ett litet segt gott vitt bröd? Och såklart, servera självklart en god cava till. Kanske ta den andra istället?
Hittade knivmusslor på Citygross, testade först en klassisk mariniere som med blåmusslor men hittade sedan dina recept, valde tvåan men slängde sedan med lite torkade chilisar o hackade ner lite vårlök iaf … Och damm, så gott det blev. Fylligt o bra hetta, man tackar 🙂
Musslor är sjukt gott. Kul att det blev bra!
Kanon
Tack Abbe!