Ugnspocherad fisk med portabello och hummersås

Här kommer en enklare vardagsrätt. Ugnspocherad fisk, perfekt när man köpt stol och bord för alla pengarna. Därmed säger jag inte att rätten inte är god. Gott är ju allt här på sidan, det mesta i varje fall. Middagen slutade med att min middagspartner för dagen och ständige son sög upp såsen med sugrör. Den ”godaste sås” han ätit. Det är sådana etikettsregler vi kör med här hos Karlsteins. I vilket fall när inte lärarinnan och husmodern Sofia är hemma.  Ibland undrar man ju varför man lägger kanske onödiga pengar på dyrare mat, när även det lite billigare kan överraska. Vad åt du älskling, vad serverades på mötet – macka, hämtpizza ur kartong? Pssst, det finns lite över till dig.

Ugnspocherad fisk med portabello och hummersås – Recept 4 personer
8 filéer av kummel eller Alaska pollock
2 hattar Portabello
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
smör
salt
Stek på skivor av portabellon i smör på ganska hög värme. Man vill ha fram den där underbara umamismaken som döljer sig därinne. Smörj en form med smör eller olja. Formen får gärna klämma åt lite kring samtliga fiskfiléer och inte vara för vid. Lägg ner fisken. Spritsa över vinet över och slå över grädden. Allt behöver inte vara täckt. Lägg på den stekta portabellon och grädda i ugn. Jag körde den i varmluft i 200 grader i 17 minuter.
Servera gärna med kokt ris.

Hummersås – recept 4 personer
1 schalottenlök (1/2 vanlig gul lök duger om annan saknas)
1/3 chilifrukt
lite persilja
1 1/2 dl vitt vin
3-4 msk hummerfond (Bong går bra)
1 dl vatten
3 dl vispgrädde
smör
Stek på den finhackade löken, chilifrukten och persiljan i smör. Det ska bli glansigt. Tillsätt vin och hummerfond och låt koka hastigt. Tillsätt efter någon minut eller två vattnet. Låt koka ner tills cirka 1 dl vätska återstår. Sila. Slå över i en ny kastrull och låt kallna något. Vispa försiktigt ner grädden på låg värme. Såsen ska sedan under ständig övervakning och omrörning reducera tills dess att önskad såskonsistens uppnåtts. Jag hade bråttom idag, varför sonen som jag tidigare nämnde kunde njuta såsen med sugrör. Vill man går det alldeles utmärkt att reda av tidigare med någon matsked maizena eller vetemjöl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.