Lammbiffar med rostad vitlök och potatis samt rödvinssky

Idag har jag återigen fått lära mig läxan att mat blir som godast utan förväntningar. Jag var idélös och snarare tacksam än glad när jag såg att det fanns lammfärs i butiken. Det tände åtminstone några tankar om hur maten kunde lagas. Lammbiffar! Inget komplicerat. Rena, enkla smaker som bara är bra som de är, utan mängder av kryddor. En lugn rätt. Lamm som jag älskar, rostad potatis och rödvinssky på det överblivna efter att jag bräserat lammbiffarna. Enkelt, lugn och gott. Lite överbliven ricotta som jag fann i kylen kunde hjälpa till att dra ned eventuella högdagar ifrån den lite syrligare rödvinsskyn. Kvällens överraskning bestod istället av den kinesiska minivitlöken som jag slängde in hel i ugnen med potatisen. Vitlöken åkte med för att ge en aning mer smak till potatisen, inget annat. Väl färdig med potatisen klippte jag av toppen på vitlöken och vecklade ut skalet likt kronblad. Perfekt milt, snällt vitlökig. Knappast lökigt. Jag tror faktiskt att några korn socker på hade förhöjt upplevelsen ytterligare.
Inga spydigheter, uppläxningar eller självupphöjelse idag. Bara mat, så som jag vill ha den.
Lammfärsen blandas med ägg, ströbröd, rödvin, kryddor och olja. Jag gör stora köttbullar som jag sedan plattar ut lätt. Biffarna får vila något på bakplåtspapper så att de inte är kylskåpskalla då jag steker. Efter att de fått bra yta höjer jag värmen och slår på någon deciliter rödvin. Pannan ska fortfarande låta, tystnar den helt har man slagit på för mycket. Processen upprepar jag kanske tre gånger med några minuters mellanrum. Vinet ska nästan koka bort emellan. Biffarna är färdiga när man på den mittersta biffen i pannan kan se hur köttsaften tränger igenom. Låt lammbiffarna vila mellan två djupa tallrikar tills servering. Ta bort panna från spisen men diska den inte. Resterna efter lammbiffarna ska snart bli sky.
Under tiden har potatisen gått i ugnen i ugnen i 150 grader tills den blivit färdig lagom med biffarna. Uppskattningsvis 30 minuter? Mot slutet kan jag sätta på grillen och höja värmen till närmare 200 grader om jag inte är nöjd med krispigheten. Jag brukar ofta blanda potatis, vitlök, olja och kryddor i en liten plastpåse och skaka om innan jag lägger den i långpannan. På detta sätt kan man förbereda potatisen och låta den ligga färdig i påsen på bänken tills den ska in i ugnen. Potatisen blir inte brun och jag antar att den även drar åt sig lite mer av det goda, såsom fett och kryddor?
Värm upp stekpannan med resterna efter stekningen. Slå på rödvin,  lite kalvfond samt vatten. Låt koka upp och sjuda en stund. Red eventuellt av lite om ni önskar en tjockare sky. Servera. Ikväll drack vi Penfolds Rawson´s Retreat Shiraz Cabernet.

Lammbiffar med rostad vitlök och potatis samt rödvinssky – Recept 4 personer
500 gr lammfärs
1 ägg
3 msk rödvin
2-3 msk ströbröd
1 tsk malen sumak
1 msk olivolja
salt och peppar

En långpanna klyftad potatis, olivolja, salt och peppar.
4 små vitlökar (ej klyftlök, men det fungerar det med, lite bökigare bara).

2 dl rödvin till skyn
1 tsk koncentrerad kalvfond
(1 msk vetemjöl till redning)

Ricotta att ägga och lägga ovanpå lammbiffarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.