Pilgrimsmussla med olivolja och knaprigt savoykål

Så, dags att tömma frysen efter de goda helgerna? I varje fall för oss. Efter en bra matstart på det nya året är frysen full av små olika rester. Påsar med godbitar och burkar med mystiska såser, fonder eller röror i, rester som snart är omöjliga att tyda. Jag är sämst på att skriva lappar och måste alltid skrapa med en tesked på toppen för att smaka mig till om det döljer sig en portion kalops i burken eller om det är en hummerfond. Man blir överraskad varje gång faktiskt. På vinst eller förlust. Lappgrejen är inte min grej. Lappar skapar ångest när du städar ur frysen och ser precis vad du har glömt bort. Då är det skönare att inte veta vad man slänger. Det är ju bara en massa ”krafs” ändå. – Varför sparade jag allt det här? Snåljåp! Jag hatar lappar. Jag har ett helt annat system. Kommer jag inte ihåg vad jag lägger in som är så värdefullt, förtjänar jag inte att äta det. -Pang boom, svart på vitt, där har ni det!
Vi lagade ju skaldjurspaella till nyår och hade därför en massa musslor över i frysen. Där fanns stora gröna musslor i skal, små styckfrysta blå musslor samt en och annan pilgrimsmussla. Så varför inte en musselkavalkad? Jag gjorde tre varianter. Det blev en förrätt på pilgrimsmussla i olivolja med knaperstekt savoykål på toppen. De modernare restaurangerna hade förmodligen tyckt om den. Den var verkligen minimal. Pilgrimsmusslan följdes upp av gröna musslor i skal med finhackad lök och en enkel vinägrett. De gröna musslorna toppas med parmesan och gratineras sedan ugn.
Vi avlutade allt med en gräddig musselsoppa på blåmusslor, även denna ackompanjerad av knaprigt savoykål. Idag börjar vi med receptet på pilgrimsmusslorna. Recept på de andra musslorna följer under veckan.
Stek på pilgrimsmusslorna i smör på ganska hög värme, de ska faktiskt få bättre färg än vad jag presenterat här ovan. Tänk knappt en minut på varje sida. Tiden beror självklart på storlek, men en minut per sida är ändå ett bra riktmärke. Innan musslorna steks har jag strimlat och stekt savoykålen, också i smör. Vad annars. Hitta en snygg liten tallrik, slå på lite olivolja och ställ dit musslan. Toppa med kålen. Salt efter smak. Till pilgrimsmusslorna skulle jag föreslå en Petit Chablis Domaine Sainte Claire.

Pilgrimsmussla i olivolja med knaprigt savoykål – Recept
4 pilgrimsmusslor
1/2 dl olivolja
smör
savoykål i strimlor
salt och lite peppar

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sofia Karlstein skriver:

    Mums var det! Ser fram emot fler rester från frysen 🙂

  2. Thomas Karlstein skriver:

    På brödkanterna och de frystorkade färdighamburgarna?

  3. Sofia Karlstein skriver:

    Något sådant har väl inte viiiii i frysen?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.