Pytt i panna med saltgurka på Karlsteins vis

När skinkan gjort sitt, är det likadant för julen. Inför nyår ska allt som är rött, har med tomtar att göra eller luktar jul ut. Det innebär i år att vi tog bort de pimpade apelsinerna. Skönt. Det är ganska befriande faktiskt. Adventsljusstakarna får stå kvar, likaså stjärnorna i fönstren. Inget annat. Nu är det ju glitter och glamour som gäller.
Åter till skinkan. Varje år när jag gör min skinka tänker jag på hur god den ska bli i pytt i pannan. Självklart älskar jag de första skinkmackorna, men när man börjar återgå till det rökta skinkpålägget och fortfarande har julskinka kvar vet man att det är dags. Pytt i panna-dags. Ett recept på pytt i panna gör ju liksom att hela grejen faller. Det är ju meningen att man ska ta vad man har över. Jag kan bara berätta vad jag hade över och vad jag köpte till. Den kan ju inte enbart bestå av rester, det är ju ingen proletärpytt ifrån tidigt 1900-tal vi talar om. Nä, vi talar riktig pytt i panna.
Mitt roligaste pytt i panna-minne är ifrån slutet av förra decenniet. Jag hade gjort i ordning en pytt, precis som idag, men någon timme tidigare. Överraskad av mängden, fick vi ett infall att bjuda in samtliga grannar i trapphuset. Det fanns fyra lägenheter, samtliga tackade ja, med endast en halvtimmes varsel. Trötta på julmat kanske, i varje fall inte särskilt svårbjudna. Ett väl kylt flak öl ackompanjerade. Det blev den mest spontana och roligaste middag jag någonsin upplevt.
Jag tar en stor bit julskinka, högrev, potatis, salami, lök och potatis. Oxfilé fungerar förresten utmärkt istället för högrev. Köp en extra stor bit till nyårsafton så kan ni göra pytt på en del av biten någon dag innan. Allting tärnas smått och steks i smör. Salt och peppar. När potatisen nästan är färdig i stekpannan, blandar jag ihop alla ingredienser i en långpanna. Pytt i pannan får sedan stå i ugn i ytterligare 30 minuter i 150 grader, jag rör runt några gånger. Jag avslutar sedan med tärnad saltgurka som vänds ner efter att jag tagit ut pytten ur ugnen.

Pytt i panna – recept 10 personer
700 gr färdig julskinka
700 gr högrev eller oxfilé
2 kg potatis
1 gul lök
100 gr salami av hård och salt sort
3 dl tärnad saltgurka
salt och svartpeppar samt smör att steka i
kall öl, eventuellt en julsnaps, stekta ägg, hel äggula och rödbetor

En kommentar Skriv kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.