Lättrökt bakad fläsksida, Karl-Johan, picklad rödlök och gräddskum

REKLAM – ETT INLÄGG I SAMARBETE MED BRADLEY SMOKER

Lyxiga råvaror i all ära. Jag tackar inte nej till en slev störkaviar, en hummerstjärt eller en triss i halstrade pilgrimsmusslor. Något som dock nästan gör mig ännu lyckligare är när något förhållandevis enkelt sätts ihop och blir oväntat bra. Som när första tuggan framkallar ett leende. När den andra påminner om en väckelserörelse. Hur man efter den tredje gaffeln, nu även överväldigad av den synkroniserade drycken, måste luta sig tillbaka och slå ut med armarna och kapitulera. Slutligen när den där tåren av välbehag bara precis kan hållas tillbaka.

I denna rätt är det en blyg skiva picklad rödlök, som får mig att med vördnad första gången lägga ned besticken. Tänk att en enda liten lökbit kan göra hela skillnaden. Rätten är förstås bra även utan, men det är på grund av lökens bidrag till helheten som man dansar ut ur salongen.

Hela resonemanget om smakkombinationer är förstås uttjatat, men när man väl blir påmind om det rent fysiskt glöms slentrianen i devisen bort. Utan att tänka på det har jag snart ännu en gång förklarat för min bordsdam hur fantastiskt det är när man hittar rätt i sammansättningen. Hon ler ärligt förstående, tycker förmodligen att min lätt vidgade tårkanal bara är gullig och låtsas inte alls om mitt tjat den här gången heller. Förhoppningsvis vet hon, att för mig är det på riktigt.

Så vad mer i kombination med den där skivan lök var så nydanande att det framkallade tårar? Tvärtom, det var något så enkelt som en gammal hederlig lättrökt bakad fläsksida som skurits i kuber och blandats med Karl-Johansvamp. Allt serverat i en varsamt sous videad omfamnande skiva gul lök. På toppen ett gräddskum och krispiga palsternackschips. Allt serverat med en arom av rök under en glaskupa.

Det enda som inte går att framkalla igen är överraskningsmomentet. Utan det kanske man inte faller i gråt, men njutningen kommer åtmistone åter.

Detta inlägg är skrivet på uppdrag av Bradleysmoker. Ekonomisk ersättning har utgått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.