Quesadillas con Pico de gallo

Quesadillas con Pico de GalloQuesadillas är en sällskapsförrätt som jag helst serverar mina trevligare gäster. Det är enkelt, går snabbt och är försvinnande gott. Det är en rolig rätt som blir färdig vartefter. Fatet fylls hela tiden på och jag roar mig oftast med att ingen vågar ta den där sista biten trots att fler är på väg. Vi äter nästan alltid quesadillas i sällskap, stående runt spisen med en iskall Corona och tillhörande lime. Lagar man quesadillas är gästerna aldrig långt borta och man står aldrig ensam i köket under tiden huvudrätten tillreds.
Man kan fylla sina quesadillas med vad som helst. Enklast är att fylla dem med ost och tacosås. Detta är dock inget jag rekommenderar, det är lite tråkigt fantasilöst och inte särskilt imponerande. Det är inte rätt. På senare tid har jag inspirerats av en annan tapasrätt – pan con Manchego y salsa de tomate. Rätten består av en ljus brödskiva som stekts i smör och lite vitlök. Denna toppas sedan med en rejäl skiva Manchego och avslutas högst upp med någon matsked Pico de gallo. Denna sås som i mina ögon snarare är en röra är ett vanligt inslag i det mexikanska köket och är enligt vad jag har hört ständigt närvarande på det mexikanska matbordet. Pico de gallo är gjord på urkärnade och hackade tomater, silverlök, limejuice och rejält med färsk koriander, lite chili och olivolja. Att jag helst använder silverlök beror inte bara på att jag vill vara speciell. Tanken med röran är att färgerna ska påminna om den mexikanska flaggan och då gör sig silverlöken så mycket bättre. Som ni redan har förstått är det Pico de gallo som den senaste tiden har fått fylla upp mina quesadillas. Vilken typ av ost jag använder varierar, men den får gärna vara av något smakrikare slag.
Jag steker på båda sidorna av ett bröd i smör och lägger det åt sidan. Efter att jag vänt det andra brödet lägger jag på osten och tomatröran. Salta eventuellt lite. På med brödet som lades åt sidan tidigare och låt steka på medelhög värme. Jag vänder den sedan en eller flera gånger. När osten smält och ”limmat ihop” bröden är din quesadillas färdig att serveras. Stek den inte för hårt, bröden ska fortfarande vara mjuka. Quesadillas ska ätas direkt och är som bäst när de är fingervarma.

Quesadillas con Pico de gallo – Recept 4 st
8 st tortillabröd
400 gr riven ost (prästost eller cheddar är gott)
4 tomater (endast tomatköttet, finhackas)
1 st silverlök
1-2 krukor hackad koriander
1 röd chili
½ dl olivolja
1 lime (juicen)
salt och peppar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.