Kvällens fredagsdrink skulle egentligen ha presenterats långt tidigare. Det är precis som att den legat och mognat där i bakhuvudet. Plötsligt satt den. Jag minns nattliga försök till återskapande, delvis misslyckade experiment där sockerlagen kokade över. Vi hittade inte riktigt rätt, även om vi var på god väg. Kul var det i varje fall och ibland är det just inte målet som räknas, utan vägen. Jag försökte mig till och med på en variant som fredagsdrink i somras, men när jag inte fick till det, övergav jag grundidén, blandade in ingefära och hamnade därför helt vid sidan av det som jag från början sett framför mig. En Lemon drop.
Nu står den framför mig. Föga förvånande är Lemon drop egentligen en gul citronig variant av min favoritdrink Kamikaze, med nästan den enda skillnaden att syran i den senare kommer från lime. En sak som jag ler lite åt är att när jag för första gången drack en Lemon drop, den där soliga fredagseftermiddagen på Gondolen, så var det ganska ungefär på samma barstol som jag några år tidigare för första gången njöt en Kamikaze. Lite kuriosa bara, men sammanträffanden är roliga.
Den friska smaken av citron är ledmotivet, sötman väger upp mellan refrängerna. Lemon drop får mig lite att tänka på sötsyrlig fräsch citronglass – Gelato al limone. Det är ingen slump att jag gillar den här.
En Lemon drop är lite lömsk och det gäller att veta vad man ger sig in på. Man kan jämföra den med näcken, bäckahästen eller något annat sagoväsen som med sin vackra uppenbarelse och fela lurar ned en i bäcken. Är den värd det? Såklart den är.
Lemon drop – recept 1 drink
4 cl citronvodka
2 cl Cointreau (alt. Triple sec)
2 cl citronsaft
2 cl citronsockerlag
(Gör en sockerlag med citron och låt svalna. Jag använder saften från 1 citron, dess zest (bara det yttre gula), lika delar vatten och strösocker. (2+2 dl). Koka gärna lite extra sockerlag när ni ändå håller på. Den håller sig ganska bra i kylen, dessutom är det så himla trist att stå utan lite senare på kvällen när man vill fylla på glasen igen).
Skaka samtliga ingredienser i en shaker med mycket is. Sila upp i cocktailglas.
En variation på Lemon drop är att man skippar sockerlagen och istället ”frostar” glaset med strösocker. Den får då ännu lite mer sting och syra. Jag vet egentligen inte vilken jag föredrar. De gör sig lika bra båda två.