Lyxig smörgåstårta med skaldjur

Här kommer den avslutande delen av smörgåstårtsföljetongen. Denna smörgåstårta är lite lyxigare än den tidigare och är baserad främst på skaldjur.
Den här smörgåstårtan är jag uppvuxen med. Den har varit ett kärt sällskap på nyårsaftnar, studentmottagningar, födelsedagar, på bröllop och begravningar och vid högtidsdagar i allmänhet. Den är ganska lyxig och otroligt saftig. Väl till bords så är det lite som att allt omkring en tystnar. Jag fäster blicken på tallriken och smörgåstårtan, trycker hastigt i mig tårtan och reser sedan långsamt på huvudet. Champagnen är bortglömd. Ingen talar och allt går i ultrarapid. Min bit är slut och jag inser att mina bordsgrannar fortfarande befinner sig i samma smörgåstårtskokong jag precis tagit mig ur. Fort, nu gäller det att hämta en bit till innan de övriga vaknar. Räkorna som ramlat av tårtan på serveringsfatet är mina. Nu kör vi…
Lyxig smörgåstårta bestående av tre lager gör mamma så här.
Smöra två skivor landgångsbröd. Lägg intill varandra på ett fat som går in i kylen. Bred på knappt hälften av skaldjurblandningen på bröden. Lägg på ytterligare två landgångsbröd med smör på. Täck med röran av skinkost. Det sista, övre lagret börjar med smorda landgångsbröd. Återstoden av röran från det första, nedre lagret breds på. Låt vila under fuktad handduk i kylen över natten. Täck med gladpack.
Nästa dag, kort innan servering är det dags för garnering. Dela krabbpinnar, lägg dem i zick-zack-mönster på toppen av smörgåstårtan. Skiva hårdkokta ägg och placera ut i rader längs med tårtan. På varje ägg läggs en hög med handskalade räkor, garnera även med ihopmonterade, vridna citron- och gurkskivor samt stadiga dillvippor. Vik rökta laxrosetter och toppa med svart stenbitsrom. Skivor av gurka limmas fast med majonnäs på sidorna av smörgåstårtan.
Slå upp champagnen och kalla in gästerna!

Lyxig smörgåstårta – recept 4-6 personer
6 skivor landgångsbröd

Nedersta och övre lagret – röra

5 dl crème fraiche
1 dl majonnäs (Hellmans)
4-5 hårdkokta ägg (hackas)
skivad dill efter smak
1-2 burkar ishavsrom
1/2 kg handskalade räkor (hackas)
1 pkt crab sticks (hackas)
Samtliga ingredienser blandas väl till en röra.

Mellersta lagret – röra
1 pkt skinkost
100-150 gr hamburgerkött
3 msk pepparrotsvisp
Samtliga ingredienser blandas väl till en röra.

Garnering
crabsticks
handskalade räkor
dillvippor
citronsskivor
kallrökt lax
gurka
svart stenbitsrom

smörgåstårta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.