Hjortstek med rödvin, lingon, syrad svamp och potatismos

Varje år firar vi jul hos mina föräldrar. Mina svärföräldar som bor i Norrtälje kanske vi träffar några veckor innan jul och sedan förhoppningsvis snart efter. Då vi aldrig har lyckats få i hop julklapparna i tid innan så blir de ofta utan. Förlåt. Som plåster på såren är det därför inte ovanligt att vi bjuder på en brakmiddag nästa gång vi ses. Svärmors favoriträtt just nu är chiligratinerad hummer. Jag har inga invändningar. Denna förrätt lagar jag så gärna, åtminstone så länge jag får vara med och äta också. I och med det passar jag ju även på att lugna min hummerjunkie till son som ständigt skriker hummer när jag frågar vad han vill äta till middag.
Jag ville denna gång passa på att bjuda på något annat än den vanliga oxfilén. Oxfilé är  fantastiskt gott, men ändå något som de kanske äter oftare än just hjortstek. Egentligen var jag inne på rensadel först och trots att Flygfyren i Norrtälje är den mest välsorterade matbutik jag känner till, så fanns någon rensadel denna gång inte att tillgå. Till hjortsteken hade jag tänkt att bjuda på potatismos med inslag av lite jordärtskocka. Det fick dock bli vanlig potatismos istället då svärfar vid kompletteringshandlingen kom hem med kronärtskocka istället. Jag misstänker att batterierna i hörapparaterna behöver bytas? Ingen hjort på isen dock. Vanlig potatismos med mycket smör är ju kanongott som det är. Hjortsteken fick sällskap av en vanlig rödvinssås, syrad karljohanssvamp och rårörda lingon. Rätten blev lite av en spin off på älgentrecöten i julas. Rätten masserar samtliga smaklökar och är därför så kul att få bjuda på. Då endast det bästa är gott nog åt pensionärerna bjöd vi självklart på Amarone Classico.
Nätet runt hjortsteken tas bort och denna putsas från hinnor och senor. Den lindas sedan in fläskspäck och binds ihop. I stekpåse steks den sedan i ugn i 120 grader tills innertemperaturen når 62 grader. Snitta upp påsen och låt vila i ca 10-15 minuter innan tranchering.
Svampen steker jag i smör med lite finhackad schalottenlök. Jag syrar den med någon/några teskedar ättika och någon tesked socker. Tillsätt lite i taget och smaka av tills syran är angenäm.
Potatisen stöter jag efter kokningen med en stöt. Flytande smör och lite reducerad grädde tillsätts. Rör långsamt ihop till ett mos med lagom konsistens.
Hacka löken och moroten till såsen. Stek på i smör, red av med vetemjölet. Slå på vinet och buljongen och låt sjuda i ca 15 minuter. Smaka av med lite socker. Sila såsen och slå ner den i en ny kastrull. Värm upp igen. Montera såsen med smöret innan servering.

Hjortstek – Recept 4-5 personer
1 kg Hjorstek
400-500 gr svinspäck
1 stekpåse
rårörda lingon på toppen

Potatismos – recept
1 kg mjölig potatis
100 gr smör
1 dl reducerad vispgrädde (häll i lite av grädden i taget. Ev. behövs mer eller mindre).
peppar, salt och persilja

Rödvinssås – recept
1 schalottenlök (finhackad)
1 morot (hackad)
(ev. en timjanskvist som sjuder med)
1 msk vetemjöl
2 dl rödvin
2 dl vilt- eller kalvbuljong
1-2 tsk råsocker
50 gr smör

Hjortstek

En kommentar Skriv kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.