Majskyckling i lergryta med sås på curry och äpple

Ungefär när jag flyttade hemifrån lanserade Sveriges största kycklingproducent en reklamkampanj som gick ut på att det skulle ätas kyckling varje fredag. Vi gjorde då, sjöng melodin själva varje fredag, men har släppt tanken och upphört med kyckling på fredagar sedan länge. När det nu blir kyckling blir det helst majskyckling. Till er som vågar påstå att det inte är skillnad på majskyckling och vanlig? Våga prova. Unna er majskyckling för första gången och köp bara halva flaket öl istället. Nu var jag så där dryg igen, men jag noterar och tar med mig till den självterapi jag ständigt befinner mig i.
När jag var nyutflugen köpte man fortfarande oftast kycklingen hel. Alternativen var få. Jag som älskar kött som tillagas med ben kan bara beklaga de gånger jag köpt den lösryckta filén och försökt göra något gott. Det känns närmast som en omöjlighet att lyckas. Det blir bara torrt. En hel majskyckling däremot, i lergryta. Hur gör man för att misslyckas? Berätta inte! Någon i detta avlånga land har säkert (miss-)lyckats och då kommer det väl hänga över mig som ett dåligt omen och jag får ta tillbaka allt jag just skrivit.
Idag har jag tagit en majskyckling, kört den i lergrytan och lekt lite med en av mina favoritsåser. Jag tog min gamla äppelsås och tillsatte lite curry madras. Att något så enkelt kan vara så gott…
…visste jag ju, det är därför jag alltid rycker fram detta kort, nu med curry, när jag inte har en aning om vad jag ska laga. Här är mitt bakfickekort. Perfekt när man vill äta gott, bara vara eller när gästerna är flera. Den står upp gott vid många tillfällen. Inget att skämmas för. Helt tvärtom.

Majskyckling med citron i lergryta – recept 4 personer
1 majskyckling (ca 1,7 kg)
1 citron
gräslök
1 gul lök
2 dl vitt vin
salt och peppar
smör- och raps olja
soja

En halvtimme innan jag börjar med kycklingen ställer jag lergrytan under vatten.
På skärbräda knådar jag in kycklingen med rikligt av salt och peppar. Sedan lägger jag ned den i lergrytan. Citronen pressar jag över. De överblivna skalen stoppar jag in i kycklingen. Omkring kycklingen stoppar jag grovt skurna skivor eller klyftor av gul lök, vitlök och grovt hackad gräslök. Vinet slår jag bara rätt över. Jag avslutar med att pensla kyckling med en blandning av smör, rapsolja och soja.
Kycklingen i den täckta lergrytan åker sedan in i kall ugn. Temperaturen sätter jag på 250 grader. Efter ca 1,5h brukar kycklingen vara färdig. Man märker när köttsaften är klar och lårbenen släpper lätt från kroppen. Servera med såsen nedan och basmatiris.

Gräddig äppelsås – recept 4 personer
50 g smör
2 svenska rödgröna äpplen av Katjatyp (grovt hackade utan skrutt)
2,5 msk curry (madras)
1 grovt hackad gul lök
3 dl torrt vitt vin
1 torkad röd chili
1,5 msk strösocker
5 dl kycklingbuljong
5 dl vispgrädde
svartpeppar

Stek på de grovt hackade äpplena och löken, med curry i smör. Tillsätt socker och låt allt nästan bli mjukt kanderat. Stek inte för hårt. Tillsätt vinet och låt sedan nästan all vätska sjuda bort.
Ha i kycklingbuljongen och koka ner tills dess att ungefär hälften av buljongen återstår. Slå över grädden och låt sedan långsamt reducera.
Sila över såsen till en mindre kastrull. Jag reder sällan min sås, får den puttra tillräckligt länge får den rätt konsistens ändå. Annars går det bra att toppreda den med lite maizena eller vetemjöl. Smaka eventuellt av med peppar. Servera med ris.

majskyckling

majskyckling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.