Surdegsbaguetter – om att fly en bakning

Jag må inte ha något hipsterskägg att odla surdeg i, men vad gör väl det nu när Kronjäst har lanserat sin färdiga surdeg. Ni som känner mig väl, vet att jag inte direkt ställer mig upp och jublar när det kommer till bakning. Jag älskar nybakat bröd, helst ljust, med salt smör och goda pålägg, men utöver frosseriet, ett av mina karaktärsdrag, är det där med bakning inte riktigt min grej. Främst tror jag det handlar om hur mitt kök ser ut efteråt. På bänken finns öar av fasttorkade degrester och mjölet under mina fötter gör klinkergolvet halt. Efter en stunds bakande börjar jag fäkta illa och vill helst bara fly. Trots två diskmaskiner är det precis som att berget med degbunkar, byttor och slevar växer oproportionerligt till vad jag får ut i bröd. Skulle diskberget stå i proportion till god smak eller resultat, slutar det ändå med att jag inom några timmar har ätit upp allt bröd.
Efter en stund av fokuserat binge-bread-eating dör jag lite på soffan. Skjortknapparna sprutar och dimman av kolhydratsångest vägrar spricka upp. Min mage gör. Börjar beskrivningen bli målande och verklig? Det beror på att historien är helt sann. Jag har inte ens bemödat mig att ändra några namn. Jag var där.
I söndags skulle jag baka bröd på surdeg. Då jag blandat ihop ingredienserna till första degen, kom en intresserad Sofia. En stund efter att jag med viss baktanke fått Sofia att ta över knådningen, backar jag långsamt ut ur köket med ansiktet fortfarande vänt emot henne. Jag har hört att man ska göra så när man vill undkomma en björn i skogen. Även om jag flydde i ro, var faran för mig högst verklig. Väl ute ur köket och säker runt hörnet, var jag fri. Jag tassade iväg och kunde ägna mig åt annat.
Några timmar senare, med samtliga bröd gräddade, hamnade hela familjen i TV-soffan. Jag njöt av det nybakade brödet och kände mig nöjd. Lagom till andra serveringen bröd levererades dessutom en sedan länge beställd vitlökssalami av grannpojkens fotbollslag. Perfekt. Vi åt och åt och efteråt kan det ha hänt att jag  slumrade till en stund?
Det jag inte skulle lyckas undkomma var dock röjningen av köket. Allt var kvar. Det obligatoriska diskberget, brända bakplåtspapper med flyktigt mjöl, fläckarna av degrester och högen med intorkade bunkar och verktyg. Från soffan hör jag någon ropa att man ”ska” spola bort mjöl med kallt vatten. Min gamla hemkunskapslärare sa alltid samma sak, men jag lyssnade inte då heller. Jag har ju provat, så jag tog mig istället rätten att grimasera nedvärderande och tänka att det beror på HUR varmt vatten man använder och HUR generös med diskmedel man är. Jag kan ha fel, men stå gärna där vid diskhon och frys händerna av er. Att diska degbunkar är sannerligen livets fröjd, så dröj gärna kvar en stund och njut lite extra.
Den färdiga surdegen då? Blev brödet gott? Såklart det blev. Faktum är att brödet dukades fram totalt 4 gånger den dagen och känslan var att jag på bara några timmar tagit igen för ett halvår nästan helt utan bröd. Jag kunde inte sluta äta.
Framför allt är den färdiga surdegen praktisk, när man saknar odlingsskägg eller då man bara får ett plötsligt infall att baka surdegsbröd. Till nästa gång behöver jag bara komma på hur jag ska komma undan disk och röjning av köket. DET blir en utmaning.
kronjäst hemsida finns många roliga tips om vad man kan hitta på med den färdiga surdegen. Jag valde de kalljästa surdegsbaguetterna. De var fantastiskt goda. Jag toppade några olika baguetter med bl.a. parmesanflarn, vallmofrön och havssalt. Lycka till med bakningen.

Kalljästa surdegsbaguetter – recept 4 st bröd
25g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd
1 påse  KronJäst Surdeg Fullkornsvete
6,5 dl vatten
15 dl  vetemjöl, special
3 dl grahamsmjöl
2,5 tsk havssalt
topping – vallmofrön, parmesanflarn, havssalt

Lös jästen i en mindre mängd av vattnet i en stor bunke. Blanda sedan ned resten av vattnet med samtliga andra ingredienser och kör samman allt i maskin. Blanda/knåda väl i drygt tio minuter, Dubbla tiden om du knådar för hand.
Låt sedan degen vila i bunken under plast i 2-3 timmar. (Låter du degen kalljäsa i kylskåpet så kan du låta degen jäsa minst den dubbla tiden).
Häll försiktigt upp på mjölat bakbord. 

Dela degen i längder och rulla ut till plåtlånga baguetter. Lägg upp på plåt, skär snitt i baguetterna. Mjöla och jäs framme i 45 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Grädda i i ugn under cirka 15 minuter eller tills det att bröden blivit härligt krispiga. Låt kallna otäckta på galler.

surdeg

(Jag har fått produkterna för att kunna baka surdegsbaguetterna från KronJäst, initiativet är en del av deras PR-kampanj att få matbloggare att uppmärksamma den nya surdegsprodukten).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.