Ja, jag vet. Fredagsdrinken förra veckan var en nödraket. Jag var på resande fot och bloggandet hamnade lite i kläm. Dock tror jag att just den ”fredagsdrinken” var väldigt representerande för just de dagarna. Hade jag ställt fram en Wienerschnitzel också hade bilden varit komplett som beskrivning. Jag har alltid gillat att ta seden dit jag kommer, framför allt när jag reser till nya platser. Är man i Berlin dricker man öl. Punkt. Om ni ändå genomskådade förra veckans fredagsdrink och dess lite ”annorlunda” ingredienser kommer här dess raka motsats. Idag blir det åter stramt och tight när jag tar en drink från början av förra seklet och gör den till min egen.
Chartreuse är en fransk likör som tillreds av klostermunkar i Chartreux, utanför Grenoble i Frankrike. Likören har en 400-årig historia, sägs bestå av 130 örter, vatten och socker. Den jag använder som smaksättning i drinkar är klart grönfärgad och har en alkoholhalt på 55%. Det kan låta starkt, men mängderna är små och den späs även med gin och vermouth. Kanske har några av er redan har listat ut kvällens drink. Den är i sin original form klassisk, men ändå inte så ofta talad om. Jag föll för den när jag hörde vad de olika ingredienserna stod för. I den behagligt gröna Chartreusen finner vi smaragd, i den klara ginen diamant och i den röda vermouthen rubin. Bijou, fredagsdrinken, betyder juvel på franska och kan antingen serveras skiktad eller omrörd med is och sedan silad. Just den lilla grejen att varje ingrediens symboliserade olika ädelstenar var det som fick mig att älska den. Jag går igång på saker med en idé bakom. Det höjer upplevelsen och bidrar på något sätt till att göra hela drinken ännu mer intressant. Godare. Kanske är jag bara lättflirtad?
Min Bijou gör jag lite annorlunda. Då jag provsmakade originalet tyckte jag att det saknades något. En klassisk Bijou kändes väldigt gammal i smaken. Lite strävt tung och inte så ”uppåt” som jag föredrar när drinkar är. Vi första sippen kom jag att tänka på plyschsoffor, knarrande mörka trägolv och tunga sammetsgardiner. Jag ville göra en friskare variant som till viss del behåller känslan av Moulin Rouge, men ändå fungerar i en modern cocktailbar. Jag lade därför till två dimensioner av Maraschino. Dels ren som den är, men också toppad med ett skum på samma likör. I New Century Bijou, finner man också en skvätt lime. Som någon sa nu på förmiddagen. ”Lite syra blir sällan fel”.
Visst gillar vi alla saker som glittrar…
New Century Bijou – fredagsdrinken
Ingredienser
New Century Bijou
- 2 cl Chartreuse
- 2 cl röd Vermouth
- 2 cl gin
- 1 cl Maraschino
- 2 cl lime
- 0,5 dl Maraschino (till skummet)
- 1 msk Frothee
(Klassisk Bijou)
- 2 cl Chartreuse
- 2 cl röd Vermouth
- 2 cl Gin
Gör så här
- Börja med skummet. Blanda Maraschino med Frothee i en sifon. Skaka om och mata med en gräddpatron.
- Blanda sedan alla övriga ingredienser i en shaker och rör runt med is. Sila upp i cocktailglas och toppa med skummet ifrån sifonen.