Nitro cold brew cocktail – fredagsdrinken

Jag har lite självmant valt att missa hypen med cold brew. Har tänkt att den kanske snart går oss förbi. Jag behöver inte ett kaffe som ska dra i nästan ett dygn innan det kan drickas. Det finns roligare drycker att vänta på. Lägg till fiffel med malning, dosering och filtrering på det. Finns det någon som saknat den där sumpen som bygger bäverhydda i köksavloppet? Jag köpte min första espressomaskin och kvarn för tjugo år sedan och den första maskinen med helautomatiska kaffemenyer några år efter det. Man kan lugnt säga att jag har betalat hutlöst med pengar för att med ett enda knapptryck få en perfekt espresso alla venticinque secondi. Helt respektlöst påstås det nu att man ska dricka det som en människa med ryggrad tidigare har slagit ut? Har den medelålders vita mannen fått tråkigt igen? Behövdes något nytt att brinna för? Saknades medel till en italiensk stolthet i krom efter alla besök hos barberaren?

Det skrivs ofta att ett kallbryggt kaffe lämnar aromer oförstörda. Att det inte blir lika beskt som ett hetbryggt kaffe. Det är intressanta är ju att det är exakt samma argument som fick mig att investera  i det sista kafferymdskeppet. Samma maskin som med sitt perfekt tempererade vatten ”varsamt lockar fram det bästa ur ditt kaffe.” Och hur ska det gå för Gävlekaffet nu? -”Cold brew – när du får väntat besök” eller det kanske inte lika ärliga – ”Cold brew – i all sin enkelhet.”

-”Kan man ana att det är samma praktexemplar i skägg och mössa som lärde oss att smasha burgare som nu predikar att vi ska njuta vårt kaffe kallt?”

Är man ironisk i skrift måste man förklara sig. Jag är nyfiken på cold brew. Kanske har jag bara blivit för bitter av allt hett kaffe, kanske surar jag för att jag inte var med på tåget från början? En del av mig skyr just bara ordet cold brew, men tänker samtidigt att ”kallbryggt kaffe” låter för sumpigt. På sin höjd är det dessutom bara hoprört. Inte bryggt. Det står kallt i ett dygn, så någon malolaktisk reaktion eller liknande som skulle kunna betinga någon form av ”brew” är det aldrig tal om.

Sen över någon sekund ändrades mitt synsätt. Kanske lite för att det hade öppnats en dörr till att blåsa förbi de som redan bryggt kallt ett tag. I förra veckan hörde jag om Nitro Whip. Sifonen, som laddad med kväve skapar ett tre gånger så högt tryck som en vanlig sifon. Efter några sökningar insåg jag att man med en sådan kan förvandla en cold brew till något som närmast påminner om en böljande Guinness. Nu blev det kalla ännu coolare, men intrycket är inte bara visuellt. De mikroskopiska kaffebubblorna som bildas i sifonen är lena i munnen och gör att allt smakar rundare. Det är svårt att beskriva, men känslan påminner om när man tar en mun vin och sen suger in lite luft. Serverad ur en Nitro Whip råder det inte längre några som helst tveksamheter kring huruvida det iskalla kaffet bara smakar gårdagens kallnade kaffe eller faktiskt är gott.

Njut en nitro cold brew för att få en känsla för det. När ni gjort tar vi det ett steg till och laddar upp en Nitro Cold Brew Cocktail.

Kaffedrinkar mäktiga som hela efterrätter där chokladen, nötterna eller grädden får mest utrymme känns passé. Man gör så ofta misstaget att endast tänka komplementsmaker istället för att bygga vidare på de smaker som man hittar i kaffet. Kaffe sägs ha mer än 800 olika smak- och aromämnen. Några av de enklaste att sätta fingret på är toner av citrus, frukt, bär och blommor. Vill man prova kaffe och få hjälp med att hitta toner kan man ta hjälp av ett interaktivt verktyg här.

I fredagsdrinken – Nitro Cold Brew Cocktail vill jag främst lyfta fram citrusfrukterna. Kaffet jag använder är en favorit – Molinari Rosso. Det är ett standardkaffe som ofta åker karusell i min kvarn. För att hitta olika toner i det som provsmakas är det ett vanligt knep att intill lägga fram ledtrådar i form av olika råvaror. Fredagsdrinken kommer därför med en klyfta triple sec-kaviar vid sidan av. Skummet som täcker toppen är gjort på kokosmjölk och en skvätt Saint-Germain som blandats med Easy Whip och stoppats ned i en vanlig sifon. Likören finns där för att ta fram blommigheten i kaffet. Toppar gör jag sist med några stänk bitter. Den flirtar med de beskare tonerna och balanserar upp det söta i skummet. Det lilla som finns menar jag, – kallbryggt kaffe saknar ju såklart allt vad bitterhet är…

Jag vill rikta ett tack till Kitchenlab som ser till att matnördar som jag alltid kan rocka loss med de senaste grejerna. Just nu är de ensamma i Sverige om att erbjuda Nitro Whip från iSi. Bahrka iväg till deras butik och fråga efter en nitro cold brew!

Nitro cold brew cocktail – fredagsdrinken

Kategori: fredagsdrinken, likör, molekylär matlagning

1-6

Nitro cold brew cocktail – fredagsdrinken

Ingredienser

  Triple sec-kaviar
 • 6 g agar agar
 • 100 g Triple sec
 • 50 g vatten
 • några droppar röd karamellfärg
 • (Normalt ligger mängden agar agar per 100g vätska på runt 2%. Då blandningen innehåller alkohol och har ett lågt pH-värde behöver man öka mängden agar agar för att få hållbara kaviarpärlor.)
  Nitro cold brew
 • 1 del nymalet kaffe
 • 5 delar vatten
  Coco Saint-Germain (skummet)
 • 50 g Saint-Germain (likören)
 • 200 g kokosmjölk
 • 1,5 g Easy whip

Gör så här

  Triple sec-kaviar
 • Kyl ned 8 dl solrosolja till 2°C. Förvara oljan i en avlång burk med ganska höga kanter så att kaviarpärlorna har en ganska lång väg ned till botten. Då hinner de stelna på sin väg ned och riskerar inte att klibba ihop i botten.
 • Blanda ut agar agar med vatten och Triple sec i en kastrull. Låt stå en stund så blir det lättare att blanda ihop. Ha ned karamellfärgen.
 • Koka upp under omrörning till dess att pulvret är helt utblandat. Låt svalna ned till 50-55°C.
 • Sug sedan upp blandningen med en spruta. Jag använder en caviar-box. Det gör att man kan göra ungefär 180 pärlor i sekunden.
 • Droppa ned Triple sec-blandningen i behållaren med olja. Håll boxen eller sprutan ungefär 15cm ovanför oljan. Det gör att pärlorna kommer med lite fart och har lättare att tränga igenom ytspänningen. (En korrekt blandning med agar agar får blandningen att stelna vid 38-45 grader. Det är alltid lite knepigare att hitta rätt då blandningen innehåller alkohol.)
 • Låt sedan pärlorna ligga och svalna i oljan i några minuter. Häll ut kaviaren i en sil och skölj försiktigt av med kallt vatten.
  Nitro Cold Brew
 • Blanda ut kaffet med vattnet och ställ in i kylen med lock över natten. Jag tycker att det blir som bäst efter ungefär 18h. Sila av kaffet genom ett kaffefilter. Häll över det silade kaffet i Nitro Whip-sifonen. För att undvika större bubblor vid servering sätter jag på ett mindre munstycke på sifonen. (Ett sådant där som man har när man vill spruta in en saltblandning i kött. Tryck i en kvävepatron och skaka om i någon minut. Tryck i en patron till, skaka om och låt sedan stå i minst 5 minuter.
  Coco Saint-Germain (skummet)
 • Mixa en burk kokosmjölk så att den blandas ut med sig själv och blir helt slät. Mät sedan upp 200 g. Blanda med likören och Easy whip. Kör igenom allt med en stavmixer. Sila ned i en sifon och ladda med en gräddpatron. Skaka och ställ kallt i minst en timme.
  Nitro cold brew cocktail - fredagsdrinken
 • Skär en klyfta av en liten apelsin. Skär ur fruktköttet med en filékniv. Lägg sedan skalet ned ovanpå en palettkniv. Bygg upp med kaviar. Stjälp sedan upp klyftan med stadig hand. (Det underlättar om kaviaren har torkats av något innan.) Droppa över lite Triple sec.
 • Skaka Nitro Whip-sifonen, vänd den upp och ned och tryck försiktigt ut lite kaffe. Toppa med Coco Saint- Germain och eventuellt lite Angostura. Servera med apelsinklyftan bredvid.
 • Vill man ha lite extra tryck kan man såklart slå i extra triple sec i glaset innan man går på med kaffet.
https://karlstein.nu/nitro-cold-brew-cocktail-fredagsdrinken/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *