Oktoberfest – rökt Schweinshaxe

REKLAM – ETT INLÄGG I SAMARBETE MED BRADLEY SMOKER

Feiern die ganze Nacht? Dags att skynda, oktober har inte ens börjat, men oktoberfesten är snart över. Oktoberfest firas sedvanligt i Tyskland med start sexton dagar före den första söndagen i oktober. Med anor sedan början av 1800-talet är den idag världens största folkfest. Förutom i Theresienwiese i München där allting började, firas den bl.a. i Argentina, Hongkong, Kanada och Palestina, men även här uppe i norr. Oktoberfest är en ölfestival, där man dricker öl ur krus, så kallade Maßkrug eller Maß. Maten som serveras är av typiskt tysk slag med korvar, kringlor, rostade nötter och Schweinshaxe.

”Die Frauen runt i sedvanlig Dirndl svänger, während Männen sina lurviga ben i Lederhosen rauswerfen. Takterna från Umpah-orkestern hörs över hela Festplatz. I hörnet av varje Bierzelt står särskilda Bierpolizei som ser till att die Maßkrügen ständigt fylls upp till kanten. Wenn man lieber länger am Volksfest bleiben will…”

Öl i all ära, men det är inte den bärnstensfärgade drycken vi ska tala om. Vi ska koncentrera oss på Schweinshaxe. Schweinshaxe är ett fläsklägg som tillagas långsamt, men ändå ges en härligt krispig yta. Det är den nedre delen av fläsklägget, knogen innan foten som man vill åt. Det är knogen som går att ställa så där fint på tallriken med benet pekandes rakt upp, även om de andra delarna av lägget är precis lika goda. Leta efter det mörkare köttet!

Visst kan man laga Scweinshaxe över eld, i ugn eller sous vide, men i en rök får fläsklägget ännu en smakdimension. Det innebär några moment, men är absolut värt besväret. Effektivt sett, med tanke på arbetsinsats, tar tillagningen knappt någon tid alls. Som vanligt med Bradleyröken så sköter den grovjobbet på egen hand medan man får tid över till att kanske greppa en sejdel.

Så fläta håret, på med läderbyxorna och ta en tugga av den där jättekringlan. Snart serveras Schweinshaxe på en grönsaksbädd med bacon och surkål. Som man säger i Theresienwiese – ”Ozapft is!”. Den är upp hälld. Umpah, umpah på Er!


Detta inlägg är skrivet på uppdrag av Bradleysmoker. Ekonomisk ersättning har utgått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.