Oxfilé alla Venezia

Oxfilé ala VeneziaHär kommer fortsättningen på min födelsedag, med andra ord den försenade middagen. Efter den sena frukosten spenderades en stor del av tiden innan ”lunch” framför TV:n. Jag fastnade för Jamié Oliver som i detta avsnitt hade tagit sitt pick och pack och besökt Venedig. Det fiskades skaldjur, revs parmesan, åktes gondol, lagades risotto och pesto. Någonstans mellan presentationen av programmet och första reklamen fullständigt forsade det ur mungiporna. Det kom konstiga ljud ur min mun, vilket resulterade i att Sofia kom springandes och undrade om jag gjort mig illa eller somnat om och hade mardrömmar. Fem minuter senare låg hon också framför TV:n, med täcket som servett under hakan och framkallade konstiga ljud av avundsjuka. Tre minuters mat-TV innehöll tillräckligt med inspiration för att räcka till både lunch och middag om än något försenade.
Sofia höjde röster för risotto som för övrigt är typiskt venetianskt, men dagen till ära fann jag oxfilé i närbutiken. Min dag – mitt val. Äntligen, och som ni vet har ju oxfilé varit en bristvara eller åtminstone ovanligt svår att få tag på här hemma. Jag kunde dock inte släppa idéerna från Venedig. Resultatet blev en helstekt oxfilé med ricotta och spenatfylld tortellini, hyvlad parmesan och hemgjord pesto. Rätt grymt faktiskt, en rätt väl värdig dagen.
Oxfilén steks på i panna runt om, innan den går in i ugnen i 150 grader. Använd en köttermometer! Jämför och känn er gärna för med fingret i handflatan, på kinden eller tryck för den delen upp hela långfingret i näsborren, om det är det ni har lärt er. Får man upp hela nageln har jag hört att köttet är genomstekt. Kör era knep, gör det, så kan vi jämföra med min oxfilé sedan? Köttet är lätt blodigt och perfekt enligt min smak, om man tar ut den när mitten av biten uppnått 50-55 grader. Låt vila. Ska den vara rosa vänta till 60 grader, men inte längre. Låter du med avsikt en oxfilé glida över 60 gradersstrecket kan det bara vara av två anledningar. Antingen är du vegan och vill övertyga dina gäster om att oxfilé faktiskt inte alls är gott. Du kommer vara väldigt övertygande, jag lovar. Det kan även bero på att du bara bestämt dig för att vaska den ena och bjuda gästerna på den andra som du tar ut vid 50-55 grader. Lika illa båda två. En oxfilé som ska vaskas ska fortfarande tas ut senast vid 60 grader.
Peston är enkel. Pinjenötterna blandas med basilika, olivolja, salt och svartpeppar i en mixer. Kör igång. Se till att nötterna är helt omintetgjorda. Är det större bitar kvar, sätter i varje fall mitt huvud fart med att associera. (Jag fick med en liten snorbuse, den jävlas med mig och tittar fram under pastan till vänster nere i bild. Inte snyggt.) Häll över i en skål. Tillsätt sedan finriven parmesanost. Rör ihop och smaka av, det blir inte helt rätt på en gång, någon av ingredienserna kommer det att behövas mer av. Och ja! Det är godare med en lite dyrare parmesan. Undvik åtminstone den billigaste Padanon.
Den färska pastan var färdig från butik och kokas al dente i lätt saltat vatten. Var försiktig med saltet. Peston är salt nog.
Lägg upp snyggt som jag har gjort. Födelsedagsmiddagen – Oxfilé alla Venezia är serverad.

Oxfilé alla Venezia – Recept 4 personer
800 gr hel Oxfile
Tortellini fylld med ricotta och spenat
hyvlad parmesan
pesto
smör, peppar och salt
sallad med balsamvinägrett för att lyfta upp oxfilén

Pesto
50 gr pinjenötter
2 krukor basilika
2 dl olivolja (gärna Zeta Novello Extra virgine)
en näve riven parmesan
flingsalt
ev. lite malen svartpeppar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.