Sill i röra med smörslungad potatis

Sill i röra med smörslungad potatisI söndags blev allting lite försenat, i vilket fall med flit uppskjutet, som alternativ och vackrare omskrivning. Det var min födelsedag och dagens första present var sovmorgon. Frukost intogs omkring klockan 11.00, varför det inte fanns speciellt mycket sug efter mat vid lunchtid. Av oförklarlig anledning infann sig dock ett jäkla sug några timmar senare. Perfekt, klockan är 15.00 och jag tänker lunch, verkligen?
Jag är definitivt inte en person som hoppar över en måltid. Jag har testat och ett sådant felsteg slutar bara med att någon form av separationsångest kommer smygandes när jag väl går och lägger mig. Ångesten i sin tur resulterar ofrånkomligen i att jag senare endast eller kanske snarare förhoppningsvis, är iförd kalsonger och i mörkret med öppen kylskåpsdörr letar mig fram efter lämpligt intag och nästa fix. Så är verkligheten. Hoppar jag över en måltid är det precis som att jag har en till godo att unna mig, när som helst. När är oftast snart. Suck.
Efter gårdagens fantastiska julbord på Fjäderholmarnas krog hade jag verkligen fått smak för sill. Under sommaren köpte jag upp ett mindre lager av matjessill som ännu inte fått någon uppmärksamhet. Kanske kunde jag använda den till något vettigt?
Små bitar av sill blandades ut med lika delar majonnäs och créme fraiche. Dill och gräslök hackades fint och blandades ner liksom salt och peppar. Den ångkokta potatisen från gårdagens kalops smörslungades i rikligt med smör. Flingsalt, klart. Så här i efterhand hade jag även velat ha lite hackad rödlök och stenbits- eller ishavsrom i röran, men så får det bli nästa gång.
Sillsalladen lades upp, det lätt gyllenbruna smöret skedades över potatisen. Till sill bör det serveras kall öl. En öl som jag för övrigt denna dag fick visa legitimation för att få med hem från ICA. Dagen till ära. Grattis kära du!

Sill i röra med smörslungad potatis – Recept, 4 personer
2 burkar Matjessill (gärna en mildare variant)
2 dl majonnäs
2 dl créme fraiche
(salt och peppar)
(½ rödlök, verkligen finhackad)
(1 burk röd stenbitsrom eller ishavsrom (jag tror inte på att blanda?))
1 kruka gräslök hackad
5 stjälkar snittdill hackad
smörslungad potatis
dillkvist på toppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.