Pankofriterad duchesse med bladspenat, cheddar och picklad jalapeño

För någon dag sedan gjorde jag plankstek och över blev ett riktigt bra mos. Det blev så där bra att det trots sin ringa mängd verkligen tog emot att slänga. Så istället för att bara ge moset några dagars kylskåpskarens innan det åker i soporna, ville jag denna gång verkligen göra något vettigt av det. Jag har funderat lite och efter en del inspiration under Smaka på Stockholm vet jag nu vad jag ska hitta på.

Av potatismosresterna gör jag en pankofriterad duchesse med bladspenat, cheddar och picklad jalapeño.

Jag tänker att duchessebollar passar utmärkt som tillbehör till en flaska champagne, som förrätt med ett krispigt glas vin eller till kvällens fredagsdrink. Ihop med den senare blir det något av en foodtail. Fredagsdrinken som jag presenterar lite senare är en ginhistoria med grapefrukt och fikon som passar utmärkt till. Mer om den sen.

Smaka på Stockholm förresten. Jag gillar ju event, även om man inte kan tro det. Det jag har svårt för är köerna. Det är sällan något för under hundralappen är värt att stå och trängas femton minuter i kö för. Lägg sedan på ytterligare tio minuter för att leta efter någonstans att sitta. Om man ens lyckas. Jag vill kunna njuta min mat och dryck sittandes. Handlar det bara om en munsbit, visst, då kan man ju ta den raskt på stående fot, men smårätterna har blivit hela rätter och priserna har stigit i ännu snabbare takt. Jag tror att det vore en idé att backa lite och gå tillbaka till de mindre rätterna med lägre priser. Då skulle man verkligen kunna ”smaka på Stockholm”. Efter den fullsize-portionen indiskt som vi provade först tog det säkert en timme eller två innan jag var sugen på något igen. (All heder åt burgarstället som serverade en utsökt liten burgare för 60 kr. Hade jag haft tre händer hade jag kunnat stå, äta och dricka samtidigt. Men just min brist på tentakler ligger ju knappast på er).

Nä, nu måste jag börja med duchessebollarna och fixa fikonsockerlagen till fredagsdrinken. Det här ska bli riktigt trevligt. Skönt med fredag igen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.