Piña Colada som mjukglass – fredagsdrinken

Såg i veckan ett inlägg från Kitchenlab om att de gjort mjukglass med en sifon. Jag fick direkt känslan att den idén måste bli grund för kommande fredagsdrink. Genidraget att på årets första riktigt sommardag dumpa en mjukglassteaser med följdfrågan – ”Är någon intresserad av receptet?” – borde belönas med något slags publicistiskt nobelpris. Jag tänker att det är på en nivå som även en bantad akademi kan mäkta med. Självklart hade jag gillat idén ännu mer om den hade varit min från början. Jag tänker dock rida vidare på  mjukglassvågen, men ska man plagiera något måste det ske med finess…

Jag ställer därför fram en piña coladamjukglass med rominfuserade ananasbitar, mörkat rörsocker, färgglada paraplyer och hela konkarongen.

Allt ifrån originaldrinken sitter där. Mellan smakerna råder konsensus och texturerna är lika brokiga och spretiga som en högstadieklass. Precis som man vill ha det. Brassa på mer med sol nu. Jag är redo.

Jag tror det blir svårt att vänja sig med den vanliga piña colada efter det här. Tur att helgen är lång. Ah! Nu strålar solen på, måste sluta. Med den här starten sätter vi ribban för resten av helgen. Mjukglass är bara så gott. Tack för inspirationen!

Piña Cola som mjukglass

Ingredienser

    Kokosnötsmjukglass
  • 4 g ice cream stabilizer (Special ingredients)
  • 75 g socker
  • 3 dl kokosmjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/3 tsk vaniljextrakt
  • 6 äggulor
  • 75 g socker
    Rominfuserad ananas
  • 1-2 dl grovt hackad färsk ananas
  • 1 dl mörk rom
  • 1 dl rörsocker

Gör så här

  • Rör ihop 75 g socker med ice cream stabilizer. Vispa sedan ihop med kokosmjölk, vispgrädde och vaniljextrakt och värm till 65°C. Har man en thermomixer så är det alldeles förträffligt att köra allt i den.
  • Vispa ihop äggulorna med ännu 75 g socker. Vispa fluffigt nästan vitt.
  • Häll sedan ner kokosmjölksblandningen i äggblandningen under kraftig omrörning. Värm upp allt till 80°C under omrörning. Låt kallna på bänken eller i isbad.
  • Kasta in allt i kylen. Rör om varje halvtimme tills dess att smeten håller en temperatur av -8°C.
  • Ha ned glassmeten i sifonen. (Tänk på att inte fylla längre än angivet streck. Detta recept är anpassat för en sifon på en liter. Har man en halvliters så går det utmärkt att köra i två omgångar.
  • Tryck i två gräddpatroner och servera omedelbart.
    Rominfuserad ananas
  • Ha ned den hackade ananasen i sifonen. Tillsätt rom och infusera med en kolsyrepatron för lite fizz! (Alternativt kan man infusera med en gräddpatron, men det är inte lika roligt).
  • Låt stå i tio minuter.
  • Sila av den rom som inte gått in i frukten. Den kan man servera som en shot vid sidan av, alternativt slå runt glassen i glaset/ananasen.
  • Smält rörsocker i en kastrull tills det är ljusbrunt och flytande.
    Fredagsdrinken
  • Bygg ett litet berg av den infuserade ananasen i botten av ett cocktailglas eller i en ananas. Droppa lite av det smälta rörsockret över frukten. Toppa med kokosnötsglassen direkt ur sifonen och servera bums.
https://karlstein.nu/pina-colada-som-mjukglass-fredagsdrinken/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *