Spaghetti Bolognese

spaghetti bologneseIdag har jag nästan prestationsångest. Jag fick så mycket positiv respons på förra inlägget, även om det inte handlade så mycket om matlagning. Jättekul. Jag blir sugen på att skriva ännu mer. Tack.
Det här är sista lördagen vi kör pastagrejen. Det har varit kul och praktiskt att veta vad som ska stå på bordet, men det är dags att gå vidare. Rätt lagad pasta är fantastiskt och jag har lärt mig mycket. Det har varit mycket googlande. Det viktigaste är ändå att jag äntligen tagit revansch på min fru. Sofia var inte nådig när hon för drygt ett halvår sedan, helt oprovocerat gick in och bara dumpade ett inlägg. Pasta Bolognese – på hennes vis. Va f-n. Det här är ju min hörna. Jag hade ingen aning om att det var så lätt att bara ta över min sida. Håll dig på din kant liksom. När det inlägget, i ”likes” räknat sedan blev det mest hyllade och fortfarande är, under sidans historia är man ju bara tvungen att kapitulera. Hoppas att det var hennes mat ni hyllade och inte bara tilltaget?
Nåja, jag måste ju bidra med min egen Spaghetti Bolognese, idag lagad i en ny manick jag fått skickad till mig. En slow cooker. Man får samma resultat i en vanlig kastrull som står och puttrar på låg värme, men något enklare är det ju. Det måste jag medge. Som vanligt lagade jag lite för mycket. Bara för att jag kunde. Eyvind ville av kärlek till sin mor inte erkänna att min var bättre, men ni kan ju testa och jämföra själva. Förlåt.
Jag såg att Sofia efter middagen, på facebook, bjöd in ett helt hockeylag. Ska hon bara bjuda på mat?

Spaghetti Bolognese – recept 8-10 personer
800 gr (torr) spaghetti
1,3 kg finmald nötfärs (gärna butiksmald)
300 gr rimmat sidfläsk (hackas i små tärningar)
0,5-1 dl olivolja att steka i
3 gula lökar (finhackade)
1 hel kinesisk vitlök, finhackad  (motsvarar ca 5 vanliga klyftor)
1 1/2 dl chilisås (Heinz)
1 flaska passerade tomater (Mutti, 720ml)
1,5 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1/2 kruka färsk oregano
6 msk kalvfond
3 msk honung
salt och peppar
6 msk tomatpuré
2 dl riven ost

Stek på den finhackade lök och vitlöken. Låt den bli glansig, nästan genomskinlig. Slå över i en stor kastrull. Fräs på lite av köttfärsen i taget. Låt färsen steka ihop med tomatpurén så att även den rostas. Smakerna kommer fram bättre. Köttfärsen ska få en schysst yta, varför man bara steker lite i taget. Annars kokar den. Slå över i kastrullen vartefter. Blanda slutligen ner samtliga andra ingredienser i kastrullen. Fläsket ska var väldig fint tärnat. Ett trettiotal blad från oreganon tas bort ifrån stjälkarna, hackas och slås sönder. Knyt därefter ihop några extra stjälkar oregano med snöre i en så kallad bouquet garni. All oregano ska ner i kastrullen. Knytet kan sedan enkelt tas upp ifrån den färdiga bolognesen.
Låt kastrullen sjuda långsamt under cirka tre timmar, rör endast om ett fåtal gånger.
När det börjar närma sig servering är spaghettin kokad al dente och som tidigare ska allt blandas i en stor skål innan det slutligen stjälps upp på ett stort fat. Toppa med några stjälkar oregano och valfri ost. Sedan tidigare vet ni ju dock att jag fått pippi på Peccorino romana. En fantastisk pastaost. Till denna rätt serverar jag ett mjukt bärigt vin, en – Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir. Äntligen lördag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.