Punch Romaine – fredagsdrinken

Vi fastnade för ett tag sedan i Mads Mikkelsens tolkning av Hannibal Lecter. Jag tror att det beror på en symbios av hans sätt att gestalta och väva ihop karaktärens intelligens, lugn, pålästhet, beresthet, elegans och inte minst, kunskap inom gastronomi. En sådan karaktär är det svårt att inte fascineras av, varför Hannibal vore något av en drömgäst att ha till bords. Förstå spänningen. Misslyckas man bara ett uns, så får man med all säkerhet vara med på, men inte uppleva, ännu en Hannibalmiddag. Med Hannibal som gäst skulle uttrycket att ”laga mat för glada livet” genast få en djupare innebörd.

Några saker har jag dock funderat över, som det här med hur Hannibal får tiden att gå ihop? Hannibal är psykolog och driver en egen praktik. Samtidigt hjälper han FBI med att lösa komplicerade mordfall över hela USA. Han är stilig som få, alltid extremt välklädd. Figursydda kostymer av brittiskt snitt med moderna inslag är knappast något man nätshoppar. Möjligen har han en betrodd skräddare som redan vet om hans mått? På så sätt skulle han ju kunna maila in sina beställningar, men då uppstår nästa problem – hur håller han vikten? För att måttet på hans uppenbarelse, med hans aptit i åtanke, inte ska ändras över tid måste han ju träna också. När?

Lägg där till hans extravaganta middagsbjudningar. Nu talar vi inte om taffliga knytkalas med medhavd dryck. Jag tänker särskilt på de råvaror som han omsorgsfullt väljer ut och sedan skördar personligen. Hur mäktar han med? Hannibal bjuder uteslutande på exotiska och komplicerade rätter som i många fall måste förberedas dagar i förväg och sedan tillagas i timmar innan de rullas ut och serveras. Sen allt vin på det. Maken till generösare dryckeskällare har sällan skådats och Bâtard Montrachet (AOC), en vit Chardonnay från Grand Cru-läge i Bourgogne är något av ett Hannibalektiskt husvin. När får han tid till att sitta redo på nätet för alla ”tisdagssläpp”?

Slutligen har vi själva inbjudningarna i sig som blir till något av ett dagsverke. Även om Hannibal bara har några nära vänner till middag, så skriver han en personlig inbjudan med kalligrafi på exklusivt papper. Hur får karln ihop sitt liv?

Serien Hannibal är en fröjd att se för alla oss som gillar mat och god dryck. I tredje säsongens tredje avsnitt serverar han sitt blivande offer en klassisk Punch Romaine. Punch Romaine är en cocktail som tillskrivs Auguste Escoffier – ”kockarnas kung och kungarnas kock” och mannen bakom de fem grundsåserna. Escoffier kodifierade haut cuisine, men är kanske mest känd för det gastronomiska verket Guide Culinaire – en handledning i modern kokkonst.

Fredagsdrinken – Punch Romaine serverades förstaklasspassagerarna på Titanic under deras sista middag. I sitt original är cocktailen mer eller mindre en granité, men här har den uppdaterats för att vara mer drickbar. I glaset finner man romspetsad frisk citrus och champagne. Allt serverat Titanicstyle över ett berg av is. För mig andas Punch Romaine dekadens och prohibition. Kanske att denna champagnecocktail kan bli årets nyårsdrink?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.