Renfilé med syrlig smörsås på blåbär – en dityramb i aftonglans

Den här pärlan till rätt andas norrländsk lyx och visar hur fina inhemska råvaror som finns att tillgå. Renfilé med syrlig smörsås på blåbär är en rätt jag gillar att servera som en bland flera rätter, men visst kan den även få göra huvudentré. Servera då gärna med en västerbottensufflé och några sous videade rotfrukter som efter att de torkats av steks på i torr gjutjärnsgrillpanna. Låter man pannan bli så pass varm att stålet nästan börjar vitna får rotfrukterna en härlig röksmak och färg på bara några sekunder. Det är dock när de kommer ut som munsbitar på ett fat, nedstänka i sås och med bara en krispig salladslök på toppen, som det blir så där koncentrerat, nära och kärt.

Blåbärssåsen – en såsernas sour

I matiga skivor blir den späda filén härlig fingermat som man gör sig bäst med enbart ett glas vin och en linneservett. Syran från balsamicon väger upp mot sötman och gör såsen till något av en såsernas svar på en cocktail sour. Hur var det nu igen – Sauce Béchamel, Espagnole, Hollandaise, Tomate, Velouté och Sour?

Tillsammans med renköttet är det inte tal om någon grå romans. Det är en dityramb i aftonglans. Under dessa novembers himlars mörker, serverad omsider kväll, bedårar fatet med fast blå glans, medan stjärna efter stjärna sig tänder. I stilla klarhet själen får vila sen.

Renfilé på nyår

Även om renkött inte per definition är viltkött, så kan det kännas tillräckligt exotiskt för att någon ska tänka att det behöver vara invecklat. Vad är rätt, vad är fel, vad ska man tänka på? Jag menar att det inte finns något enklare. Viltkött, inklusive ren, är oftast så smakrikt i sig själv att man inte behöver tänka så mycket. Var bara noga med temperaturen. Med endast en kompletterande smak, balans och lite struktur kan man vara i mål. Den här rätten går att fixa mödofritt på en halvtimme, man behöver inte ens vara en stjärna i köket. Kanske är det dags att byta ut den influgna oxfilén mot svensk renfilé på nyårsmiddagen?

Renfilé med syrlig smörsås på blåbär – lättlagat

Smörsåsen på blåbär kör man igång först. Därefter pareras köttet innan det binds upp. Efter att filén fått en rejäl yta i het panna med lite olja så får den gå färdigt på låg temperatur i ugnen. Under tiden finns all tid att koncentrera sig på sås, skära upp salladslök, vika servetter och fylla upp vinglasen. Stek så det ryker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.