Dåligt med anekdoter denna vecka. Det mest spännande som har hänt under veckan är väl att jag trampat i en vattenpöl. Jag blir lika förvånad varje gång. Hur man rycker till och tror sig hinna undvika felsteget postumt, bara för att flaxa till och landa i skiten ännu en gång. Denna gång med båda fötterna. Jag hade önskat, men en ångraknapp likt den i ordbehandlaren finns tyvärr inte i verkliga livet.
Ikväll blandar jag en cocktail som varit på gång i flera år. New York sour, aka Continental sour, är i grunden en whisky sour, men med en twist. På toppen lägger man en så kallad red wine float. Vi håller oss till engelska idag. Jag ser hur ni börjar direktöversätta nu och precis där insåg ni varför.
I originalets New York sour används ett fylligt torrt rött vin. Jag använder ibland istället en Ruby port. Jag tycker inte att den lilla extra sötman stör alls. Tvärtom. Det röda vinet skapar en vackert färgad drink, som om man får till den snyggt, visar upp sig i tre pastelliga kontrasterande och lätt diffusa lager. Skål och ha en underbar helg!
New York sour – fredagsdrinken
Ingredienser
- 6 cl Bourbon (Woodford Reserve)
- 2,5 cl citronjuice
- 2 cl sockerlag (1/1)
- knappt en äggvita
- några stänk Angostura
- 1,5 cl torrt rött vin, alternativt portvin (Ruby port)
Gör så här
- Blanda alla ingredienser utom vinet i en shaker. Skaka rejält i minst 30 sekunder. Tillsätt is och skaka igen tills hela shakern nästan är frostig på utsidan. Sila upp i ett glas med stora isbitar. Slå försiktigt ned vinet i glaset via baksidan på en barsked.