Pytt i panna – en jultradition

Mellandagspytt är en återkommande julklassiker. Idag var det lite extra speciellt. Min stekhäll som stått ensam, kall och ledsen på farstukvisten fick uppleva lite julkärlek. Idag gjorde vi bara pytt på två kilo potatis, till nästa år ska jag utöka till hela fyra kilo. Plats finns det ju. Julskinka åker ner, vitlökssalami, en rejäl bit rostbiff eller oxfilé, saltgurka, prinskorv, lök och en och annan köttbulle. Det roligaste var dock att få laga mat ute igen. Vi passade på att ta med en flaska Pongrácz och en matlagningsöl ut. När pytten var färdig serverades den med stekt ägg i djupa tallrikar. Man äter med sked utomhus. Lustigt nog var det inte en enda granne som passerade. Kände mig nästan lite besviken. Det är tradition att bjuda grannar på pytt. Tillslut öppnade dock Rodrigo fönstret på andra sidan gården , antagligen nyfiken att få veta lite om det spektakel som utspelade sig. Han var inte svårövertalad. Genom hans köksfönster fick jag äntligen bjuda på lite pytt direkt ur kantinen. Han verkade hungrig.
Det kändes sedan lite tråkigt att behöva plocka undan allt och gå in igen. Man kanske ska styra upp allt igen. Tända en brasa och njuta en Lumumba?
pytt i panna

Pytt i panna – 8-10 personer (årets recept)
2 kg potatis
800 gr rostbiff
1 kg kokt julskinka
6 cm vitlökssalami
10 prinskorvar
1 gul lök
2 köttbullar
3/4 burk saltgurka
200 gr smör samt rapsolja
salt och peppar
ägg
(rödbetor)

Hacka samtliga ingredienser. Råstek potatisen i smör och olja så att den nästan blir färdig. Lägg åt sidan i en långpanna. Alternativt dra upp på kanten i stekhällen. Stek nötköttet och blanda ut med potatisen. Bryn på skinkan, salamin, och prinskorvarna. Blanda allt. Gå på rejält med svartpepparkvarnen. Avsluta i ugn i 15 minuter, 175  grader eller stek ihop långsamt på stekhällen. Blanda mot slutet i den finhackade saltgurkan några minuter innan servering. Jag dricker helst öl till pytt i panna. Denna gång var jag dock så överväldigad över att få stå vid min stekhäll igen att jag inte kunde låta bli att korka upp en flaska Pongrácz. Den fungerade alldeles utmärkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.