Rockafella Skank – foodtails

För några år sedan fnös jag åt en som beställde in rom och cola till den fina utemiddagen. Till en bra middag dricker man vin, möjligen öl eller champagne. Hur okultiverad får man bli? Vad jag inte visste då, var att jag tio år senare skulle komma att blogga om kombinationens förträfflighet. Nu tvivlar jag dock på att just den rom och colan var utmejslad att passa den mat som bjöds. Tilltaget berodde nog snarare på dålig karaktär hos gästen.

Food and cocktails – foodtails kan bli hur bra som helst. Det säger sig självt. I en cocktail finns det möjlighet ta fram många fler smaker än vad som någonsin kommer att rymmas i ett vin. Om man inte stirrar sig blind på att man sitter och njuter sprit till maten, utan istället ser foodtails som en helhet, där smakerna spelar med varandra, så tar det inte längre emot på samma sätt. Släpp tanken på vad folk kan tänka.

För att hitta rätt kombination utgår jag ifrån en maträtt med uppenbart givna karaktärssmaker eller ingredienser. Sedan är det lätt att bara lyfta ut några av smakerna och placera dem i drinken istället.

När man väl börjat och kommit in i tänket kring foodtails blir det nästan beroendeframkallande att söka nya kombinationer. En fälla har jag märkt, är att dubbelsmaksätta. Det kanske känns skrämmande att utelämna en nyckelingrediens som man vanligtvis har i en särskild maträtt, men de foodtails som gått bäst är helt klart de där maten saknar det som drinken har.

Jag kommer att fortsätta på detta tema i några inlägg framöver.

Först ut är Rockafella skank. Som namnet antyder flirtar denna foodtail med de mer klassiska ostron Rockefeller.

Istället för bladspenat använder jag svartkål, de gratineras med pecorino och på toppen hamnar stött bacon. Skank handlar om det vi dricker till. Det satt långt inne och kändes trashigt att blanda champagne och Guinness fifty fifty. Ännu en gång fick jag släppa fördomarna och blunda för helhetens bästa. God ensam, men i symbios med ostronen blev mixen en spännande fullträff och det är ju precis det som foodtails handlar om. Spänning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.