Rökta djävulsägg med räkor

REKLAM – ETT INLÄGG I SAMARBETE MED BRADLEY SMOKER
Med stundande påskhelg, smörgåsbord, studentmottagningar och gröna trädgårdsbjudningar känns det motiverat att fortsätta på temat plockmat. Den här gången blir det en rätt som många säkert har hört talas om, men få förmodligen har ätit. Heta djävulsägg eller deviled eggs är en utmärkt rätt för Bradleyröken. Jag skulle vilja påstå att röken tar äggen dit de bara strävat i originalreceptet. Det säger sig självt – where there’s fire there should be smoke. Med inslag av rök får de mer karaktär, mer uhmpf, mer smak, mer kärlek, mer allt. För extra verkshöjd och tuggmotstånd hackar vi ned några räkor i fyllningen. I motsats till många receptfascister anser vi att det är varje kocks skyldighet att även laborera med de klassiska rätterna. Inte varje gång, men emellanåt. Det som är bra kan bli bättre och det som är bäst har det bara på lån. Man kan bara vinna.

För att höja de små godbitarna ännu ett steg tar vi fram ett trumfkort. Jag tänker på gravade, torkade och rökta äggulor. Det som är intressant med rök ur ett smaksättningsperspektiv och som blir extra tydligt med just äggulorna är att rök skapar så många smakassociationer. I ett blindtest, om jag bortser från konsistens, så skulle jag nog påstå att äggulan som serverats är någon form av rökt kaviar. En annorlunda kaviar, men fortfarande en kaviar. Förutom den angenäma smaken är de gyllene äggulorna som blir lysande gula efter att de zestats alldeles härliga att toppa av små tilltugg med. Visst kräver de lite tid och planering, men de sköter sig själva den mesta av tiden och är väl värda besväret. Så ni som aldrig provat varken djävulsägg eller den gravade, torkade och rökta äggulan – här har ni chansen att på ett bra sätt kombinera de två. Förutom på våren när primörerna kommer, vet vi ju alla att ju mer som ingår, desto godare är det.

Till trädgårdsbjudningen kan man med fördel göra djävulsägg på vaktelägg. På mingelfot är det smidigare att hantera något som inte behöver bitas av. Till påsk och smörgåsbord är det däremot vanliga hönsägg som gäller. Välj en bättre sort, gärna direkt från bondgården om ni har möjlighet. För precis som med ost…

Djävulsägg – deviled eggs – mise en place
Starta Bradleyröken med bara rök.
Rör ihop ingredienserna. Krossa äggulorna med en gaffel.

Hacka gräslöken fint.

Riven gravad torkad rökt äggula.

Rökta djävulsägg – smoked deviled eggs.

Detta inlägg är skrivet på uppdrag av bradleysmoker.se. Ekonomisk ersättning har utgått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.