Shark bite – fredagsdrinken

Palestina, meningen med livet, finns det en gud? Det finns stora gåtor, men där kan jag ändå se en lösning. Svaren på frågorna i ordning är – kommer inte att lösa sig, fortplantning/evolution/mat/dryck och bara nej! Frågor som de där kan man ändå hantera. Ser man inget svar så kan man blunda och gå vidare. Tänka på något annat. Sedan finns det frågor av lägre dignitet som känns nog så hopplösa just för att de inte borde vara så svåra att lösa. Som den här – varför ska det vara så svårt för någon av våra tre stora matbutiker i Tyresö att se till att det åtminstone till helgerna finns färska obesudlade kamben på hylla? Inte sådana färdigmarinerade i sockerdrypande glaze på tjära och rökarom som ni lurade dit mig för förra gången. Jag trodde ni skämtade när jag tagit sparkcykeln ned. Ni sa över telefon att ni hade. De är inte samma sak. Vill jag slurpa färdiga söttjärade svinrevben kan jag bege mig till närmaste hittepåsteakhouse med långa horn. Där kan man åtminstone få en öl till, även om deras ribs mest påminner om just det skräpet ni ville pracka på mig.
-”Men vi har faktiskt vanliga (tjocka) revbensspjäll?!”
Visst, det kan väl vara gott om man känner för det, men nu frågade jag efter kamben.
-”Här finns det, kolla kolla!
-”Nej madame charkansvarig, det där är tunnskurna revben, det borde du ha koll på. Blir du osäker någon mer gång så går det bra att läsa på etiketten som leverantören satt dit. Tunnskurna revben FOMR, men kom inte och säg att det är samma sak som kamben.”

Visst kan man förbeställa och hålla på, men jag tycker liksom inte att det är en wagyu A5 med extra skön marmorering jag ber om. Steppa upp lite nu! Släpp de söndermarinerade grillspjuten, sluta saluföra Flintastek och saltsprutad ytterfilé av gris från länder där köttet lyser i mörkret av all antibiotika. Idag har jag varit i sex butiker för att lösa min palestinafråga. De första fyra låg visserligen i Tyresö, tre av dessa nästan bredvid varandra varför jag inte brydde mig om att ringa och höra innan. När jag väl ringde till grannorten och fick bekräftat att det fanns så åkte jag till fel butik. I 30 år har jag trott att Hemköp i Sköndal-Skarpnäck heter Hemköp Sköndal. I den förra butiken hade de ingen aning om vad jag menade. Ingen hade minsann ringt.
-”Du kanske har ringt till Hemköp Sköndal?” Preciiis, det har jag, tänkte jag. Hit! Stackars butik som inte ens vet vad de heter. Jag åkte vidare till andra Hemköp Sköndal…

Nu har i varje fall fyra kg kamben landat i kylen. Imorgon blir det hillbilly-fest. I hallen hänger stråhattar och i fönstret står glas med grässtrån att stoppa i käften. Fru Sofia fyller år. Om hon bara visste arbetet som ligger bakom dessa kamben. Nu återstår bara tillagningen, en walk in the park i jämförelse med anskaffningen. Kambenen ska gå i röken i sex timmar medan det snickras tillbehör. Vi snackar 3-2-1 ribs, men om det har ni ju hört förut. Skäms alla handlare i Tyresö. Att man ska behöva röra sig utanför kommungränsen för att få sin köttfix!

Nu tar vi och lugnar ned oss lite. Lyft upp fötterna ur plurret – här kommer en Shark bite!

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Tony skriver:

  Hej, undrar vart dom där glasen finns att köpa.

  1. Thomas skriver:

   Hej!
   Ursäkta mitt sena svar. Glasen finns på KitchenLab och heter Coral Reef om jag inte minns fel. Hälsa från mig! /Thomas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.