Snabb biffwok och tankar kring Golgata

Var lite seg idag och visste inte hur det skulle bli mat. Jag jobbade över igår för att täcka upp för min frus dyrare vanor. Jag slog igen ytterdörren kl. 01.30(!) En arbetsdag på arton timmar. Med det sagt borde ni ju ha er en bild utav vanorna. Själv har man vant sig, men för att hon ska få fortsätta leka housewife av vad f-n det nu heter, är det inför semestern alltid välkommet med lite extra. Sagt och gjort.
Nåja, idag har det höjts önskemål om att inte bli långvarig här vid bloggen. Tydligen finns det annat att göra. Själv hade man ju fantiserat om lite ledighet så här på kvällskvisten efter gårdagens Golgata, men man lever ju bara en gång och då ska det tydligen städas något så infernaliskt. Det ska packas, förberedas och vet f-n hans tant.
Chefen tyckte jag såg kaxig ut på jobbet idag, med tanke på att jag jobbat så sent. Han beordrade mig att ta mig ett glas vin när jag kom hem för att se hur kaxig jag var efter det. Tydligen känner han inte mig, för nu sitter jag här igen och ska snart höja min egen mat upp mot skyarna. Gott var det, men det såg ni väl redan på bilden. Som så många gånger tidigare bytte jag tema halvvägs in i rätten. Det som skulle bli lite biff och fräst svamp med grönsaker förvandlades till en wok. Som jag alltid har sagt, har man ingen stekhäll så gör man ju en…

Biffwok med grönsaker – recept 4-8 personer
1kg kuber av rostasfilé/rostbiff
1 djup tallrik små hela skogschampinjoner (de brunaktiga och lite godare)
1 gul lök
1 röd paprika
1 chili
2 msk farinsocker
4 dl vatten
2 msk risvinsvinäger
2 msk vetemjöl
1/2 dl kinesisk soja
1/2 näve sesamfrön
olja att steka i
salt och peppar

Stek på paprikan och löken något, lägg åt sidan. Bryn på hög temperatur på köttet, champinjonerna och den grovt hackade chilin, så att det får en riktigt fin yta. Blanda sedan ihop paprika och lök med kött, svamp och chili. Häll över soja och vinäger. Rör runt och låt fräsa lite. Pudra över vetemjöl och blanda. Tillsätt socker, vatten och sjud upp. Sänk värmen och låt puttra lätt ett tag, tills dess att köttet känns bra och färdigt. Det brukar ta ca 10 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av vad som kan behövas. Salt, socker? Strö lite sesamfrön över. Det ser så trevligt ut.
Vinet jag drack till var ett billigt, men svalkande gott rosé som gör vad det ska – Opal Springs.

stekhäll wok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.