Stekhäll – en dröm går i uppfyllelse

Sedan länge har jag vetat att jag en gång skulle ha en. Sedan länge har jag förbannat mig över hur jäkla dyra de är att köpa. Sedan länge hade jag bestämt mig för att göra en själv. Nu är den klar och den är min. Min alldeles egna stekhäll. Den är på utsidan närmast en exakt kopia av TV-kockens egna, men med några smärre förbättringar på insidan. Bland annat så är brännaren kraftigare och vidare, så att temperaturen blir jämnare över hela stekhällen. Jag har ritat på den ett tag, surfat runt på nätet efter inspiration och idéer. Beställt hem material och prylar. Köpt värmebeständig färg. Lackerat. Varit tvungen att lägga tid på annat, när man egentligen bara har velat få den färdig. Köpt mer värmebeständig färg och lackerat igen. Börjat packa ihop den för att den var färdig, insett att den inte alls varit det. Gjort om och gjort rätt. Det tog två kvällar att få den färdig, men jag har nog ”tänkt” stekhäll i kanske två veckor. Tack Mikael för hjälpen och sällskapet, det var roligt, vem vet vi kanske får göra fler.
Nu är det bara det bästa kvar – att laga en jäkla massa mat. Jag har redan idéer om hemkokt hummer och kräftor. Paella, flamberade pannkakor med färska bär. Ärtsoppa och punsch när det snöar. Bläckfisk med vitlök och dillfyllda smörstekta strömmingsfiléer med kulpotatis. Inspirationen finns där i varje fall, det svåra kommer dock vara att inte laga för mycket mat. Efter igår har jag en hink med rester. Jag skämtar inte. En hink.
Nä, nu har jag inte tid att skriva mer, måste åka och köpa en högtryckstvätt, ikväll blir det smörstekt färskpotatis.

Smörfräst Argentinsk rödräka – Recept
8 färska rödräkor eller kungsräkor
4 klyftor vitlök
1 chili
2 gröna småpaprikor
en klick smör och olivolja att steka i
flingsalt och svartpeppar
saft från ca en halv citron

Tillverka en stekhäll. Skala räkorna och hacka vitlöken. Dela chilin och paprikorna. Värm upp stekhällen och ha i rejält med olivolja. Tillsätt grönsakshacket och räkor. Stek på ganska hög värme i ca 3-5 minuter. Tillsätt mot slutet en smörklick och pressa lite citronsaft över allting. Flingsalt och peppar. Fös allt åt sidan och dela upp räkorna i munsbitar. Utrusta gästerna med varsin gaffel och låt de stå vid sidan av och pilla upp lite räkbitar under tiden du fortsätter med varmrätten. Till detta serveras en flaska kall champagne – André Clouet – min favorit!

Nedan följer lite inspirationsbilder i från helgens matlagande.
stekhäll lammfiléstekhäll chorizostekhällstekhäll premiär

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Tomas Sundin skriver:

  Bilderna var najs.

 2. Mårten skriver:

  Halkade in på din blogg via lammrostbiffreceptet som jag fick träff på.

  Vore kul att se ritningen/konstruktionen av stekhäll då det är något som jag själv funderat över.

  1. admin skriver:

   Hej!
   Jag är tyvärr inte jätteintresserad av att dela med mig av en tillverkningsritning, då det finns tankar kring att kanske ta upp en småskalig tillverkning och börja sälja dessa. Men jag kan säga som så, att plåten som agerar vindskydd är av 3mm plåt som valsats till en diameter 100mm mindre än själva stekhällen. Innanför vindskyddet finns ett trekantigt ramverk av stålrör som benen är fästa vid. Ramverket (trekanten) är svetsat i vindskyddet. På ramverket ställs sedan brännaren. Brännaren finner du hos bagaren & kocken. Hällen går att köpa som halvfabrikat hos buktens.se
   Bygg allting upp och nedvänt med hällen i botten, så ger sig många mått gratis.
   Lycka till!

 3. Gudmundur skriver:

  Hej. Inspirerande läsning. Tack för att du delar med dig. Har du börjatsälja dina fina stekhäll?

  1. Thomas skriver:

   Tack! Nej, jag har inte börjat sälja några. Jag önskar jag hade, men får inte riktigt ihop den tid jag behöver. Idag har dock stekhällarna fallit lite i pris sedan jag gjorde min egen, även om de fortfarande ligger ganska högt i pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.