Sojamarinerade vaktelägg med rökta sesamfrön

Vi fortsätter att trycka i oss av vakteläggen. Det finns inga gränser och på senare tid har jag till och med lärt mig att skala dem utan att bryta ihop. Det går på rutin – börja i botten medan de fortfarande är lite varma och sen ned med dem under vatten så blir det ännu enklare.

Vi har hunnit njuta rökta vaktelägg med störrom. Stekta serverade direkt ur plättlaggen med Kalixlöjrom, rödlök, gräddfil dill och smörstekta krutonger på toppen. Det har hunnit bli sena vickningar med varma mackor. Kreationer där jag först bygger ett berg av riven mozzarella och sen gör små gropar som jag kläcker ned äggen i innan de åker in i ugnen. Härom veckan vispade vi en bearnaise på ett 30-tal vaktelgulor. Med dragon och härlig syra ovanpå en premiumkotte smektes den fint på väg ner. Vidare har äggen serverats pocherade i en ramen. En perfekt 65-gradig äggula som cirkulerat sous vide lyser upp var och varannan tartar. Klassiska ägghalvor i miniatyr med kungslaxrom, citronsmetana och korslagd gräslök är numera vardagsmat. På lördagen skummar jag drinkar på vaktelvitan för att några timmar senare till frukost smörsteka upp ett dussin med vanlig bacon. De som blir över i pannan går ned medan vi till lunch förbereder vaktelomeletten med svart trumpetsvamp, persilja och nyriven tryffel. Det är ett enda långt frosseri där graden av dekadens sedan lång tid är utom all kontroll. En rådande situation i totalt förfall, där hoppet om att en dag återfå ett normalt förhållande till vaktelägg har grusats. Då vi ändå håller på kan jag dock inte låta bli att tipsa om ännu en idé.

Som opretentiös plockmat på stående fot till en kraftigare champagne eller öl vill jag särskilt slå ett slag för sojamarinerade vaktelägg med rökta sesamfrön.

Sältan från sojan i kombination med champagne är nyckeln till varför detta fungerar så bra. Man kan välja att göra en egen sojablandning som tosa joyu, alternativt nöjer man sig med en bra färdig kinesisk sådan. De rostade och rökta sesamfröna ger extrapoäng och textur.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.