REKLAM – INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOSCH VITVAROR
Månaden maj försvann lite. Den vackra och starkaste av vårmånader blandades med sängliggande och annat ännu mer tråkigt. Möjlighet och ork att gå ut i trädgården, utnyttja uteköket eller ställa till med spontana middagsbjudningar fanns helt enkelt inte. Maj brukar ju annars vara den månad då grillen används som mest flitigt. Efter regn kommer dock solsken och nu är jag tillbaka och kanske än mer sugen på att laga mat.
Idag vill jag tipsa om sommarmat. Den här grillade krispiga kycklingen är perfekt att göra om man kanske inte har möjlighet att grilla utomhus, men ändå vill åt den där somriga känslan. När man vill ha grillat, men att släpa en i närmast obrukbar engångsgrill till stranden inte känns som ett alternativ. Kycklingen i denna rätt kan med fördel förberedas på morgonen innan det bär iväg på picknick. En het sommardag är den till och med godare kall. Har man en bra ugn med varmluftsgrill skulle jag vilja påstå att resultatet blir minst lika bra i den. Smidigt utan avkall på smak. I läget varmluftgrillning i min Serie 8 ångugn från Bosch, slår grillelementet av och på i intervall. Maillardytan kommer hastigt samtidigt som värmen sprids jämnt i ugnen och tillagar kycklingen från alla håll. Ännu ett trix när man tillagar mat i ugn med grillfunktion är att trä upp det som ska grillas på spett eller att lägga det på ett galler ovanpå en reflekterande form, helst en av rostfritt stål eller aluminium. Den strålningsvärme som missar råvaran reflekteras då i formen och går upp på undersidan av det som tillagas.
Grillad kyckling i tortilla med tropisk salsa och sallad är plättlätt och supergod mat att göra. Den grillade kycklingen täcks med en lätt het tropisk salsa och viks in i tortillas tillsammans med gurka och sallad. Det lite söta och syrliga från ananas, papaya och mango tar upp det fruktiga i habaneron och tillsammans med de solmogna tomaterna blir det verkligen en fullträff. Kan man liksom jag inte leva utan koriander så är det bara att gå lös. Stammarna finhackas och åker ned i salsan. Toppen av stjälkarna med blad läggs ovanpå kycklingen och salsan i tortillan. Har man olyckligtvis fötts med den gen som gör att koriander mest påminner om tvål i munnen, går det bra att ersätta koriandern med persilja. Den används då på samma sätt. Här har jag även en idé om att dill eller mynta skulle fungera. Dill kan låta lite konstigt, men jag är övertygad om att det skulle passa bra. Hör gärna av er och berätta om ni provar. Slutligen en klick avrundande majonnäs innan allt viks ihop. Voila! – Härligare och smidigare sommarmat är svår att hitta!
Sommarmat – grillad kyckling i tortillas med tropisk salsa och sallad
Ingredienser
Kyckling och marinad
- 400 g lårfilé av kyckling
- 1,5 msk sambal oeleck
- 1,5 dl sweet chili-sås
- 1,5 msk curry
- några nypor salt
- peppar
Tropisk salsa
- 400 g romanticatomater eller andra mogna körsbärstomater (finhackade)
- 1 rödlök (finhackad)
- stammarna från en kruka koriander (finhackade, de översta stjälkarna med blad sparas till servering)
- 2 tsk sambal oeleck
- 1/2 röd eller chocolate habanero (finhackad, mängd anpassas efter smak och styrka)
- ca 1 lime (juicen)
- 3 msk olivolja
- ca 1,5 dl fryst mango, papaya och ananas i kuber (Köper man frukterna frysta vet man att de alltid är perfekt mogna.)
- salt och peppar efter smak
Övriga tillbehör
- majonnäs
- stjälkarna med blad från koriandern
- gurka i kuber
- bladsallad (här kan man med fördel ta med sig en hel kruka och bara bryta av ett blad och lägga i tortillasen)
- tunt skivad rödlök
Gör så här
Kyckling och marinad
- Blanda sambal sweet chili-sås och eventuellt curry i en bunke med lite salt. Dela lårfiléerna en eller två gånger. Blanda runt kycklingen i marinaden och trä sedan upp på spett. Visst kan kycklingen med fördel få ligga ett tag i marinaden för att dra åt sig smak, men marinaden denna gång är inte främst med för att möra eller ge smak. Marinaden används snarare för att ge kycklingen en härlig krispig yta vid grillningen. (Används träspett kan dessa med fördel ha fått stå i vatten någon timme innan spetten grillas.)
- Lägg spetten över en rostfri form och ställ in i mitten av ugnen. Grilla sedan i läget varmluftgrillning. 225°C i 25 minuter brukar vara lagom. Vänd spetten efter halva tiden.
- Servera direkt varma eller låt svalna för senare servering.
Tropisk salsa
- Finhacka tomaterna, rödlöken och habaneron. Ha ned i en bunke. Tillsätt sambal, limejuice och olivolja. Rör om.
- Ska salsan serveras omedelbart så ha ned frukten tinad. Ska man iväg på picknick så ha ned frukten fryst. Blanda runt och smaka med salt och peppar.
Montering av tortillas
- Lägg en tortilla i handen eller på ett fat. Lägg över ett salladsblad, gurka och eventuellt lite rödlök. Lägg kycklingen med spetten kvar ovanpå och ha på önskad mängd salsa och en klick majonnäs samt extra koriander. Ta tag och dra ut spetten. Vik ihop tortillasen till en wrap.
- Ha en bra dag på stranden!
______________________________________
Detta är ett reklamsamarbete. Inlägget presenteras i samarbete med Bosch vitvaror.