Summerful Negroni – fredagsdrinken

Så här snart tillbaka i verkligheten kan man ställa sig frågan vad som kommer först? Fredagskänslan eller fredagsdrinken? Är det redan på morgonen, när man stiger upp och torkar snoret ur ögonen som känslan uppstår? Är det först väl hemma igen, då man sitter med fredagsdrinken upphälld och hänger ut fötterna från hängmattan? Sedan några veckor har det där inte varit så mycket att fundera över, men nu när allt börjar om på nytt, tåls det att tänka på. Om vi vet vad som utlöser fredagskänslan så har vi ju också större möjlighet att tidigarelägga den.

Så här under semestern har det inte blivit så många fredagsdrinkar i den vanliga bemärkelsen. Det har varit ganska skönt. Man har kunnat blanda en drink utan att för den delen behöva skriva en uppsats om dess förträfflighet. Buss på bara! Inget fotande, inget pill med rekvisita, inte någon redigering av bilder eller trassel med ljussättning. Bara en schysst jäkla cocktail, rakt ned i den torra Karlsteinstrupen. Sen har vi ju den fördelen att dagarna under denna period på året har en tendens att flyta ihop också. Jag ser inte det som ett problem. Sedan Aftonbladet låst och numera kräver betalning för alla artiklar om kombinationen semester och alkoholintag så är det ett ickeproblem.

Det är kul också att under en semester se hur en och samma cocktail kan utvecklas. Denna typ av förädling har man under resten av året aldrig riktigt tid till. Någon sa det så bra. Hur ration i till exempel en espresso martini kan ändras från 3 delar vodka, 2 delar Kahlúa och 5 delar espresso i början av sommaren, till 4 delar vodka, 2 delar Kahlúa och 4 delar espresso mot slutet av densamma. Här snackar vi utveckling genom individuell uppoffring. Någon tog en för laget i sin strävan att lösa den fortfarande helt olösta gåtan om en perfekt avvägd espresso martini.

En annan rolig grej under sommaren var vårt besök på restaurang Alkemisten i Norrköping. Någon skrattade över vårt val att semestra en dag i Norrköping, men jag var särskilt bestämd. Jag bara skulle till det stället jag läst om. På Alkemisten – food fusion + bar experience, som drivs av Fernando De Paz, finns en ginbar med omkring 460 sorters gin och drygt 90 sorters tonic på menyn. Efter en härlig middag med ett fantastiskt vin så hamnade vi givetvis inne i baren med Fernando och övrig trevlig personal. Det som först bara skulle bli någon GT slutade i en två timmars lång lektion i gin, tonic, smaksättningar, do and don’ts. I boken Svensk Gin beskrivs Fernando som en ”urkraft på den svenska ginscenen”. Vi kan bara hålla med. Du är verkligen en svensk ginhjälte, och vi hoppas att du har tid att unna dig lite ledighet snart. Gillar ni gin och tonic, har ni nördat ned er i botanicals och vill uppleva kreativa idéer utöver det vanliga? Besök Alkemisten, bara ett stenkast från ”promenaden” i Norrköping!

Det som började med whisky och fortsatte med rom har nu alltså gått över i gin. Efter vårt besök i Norrköping har jag lovat mig själv att aldrig lämna ett systembolag utan en ny oprövad flaska gin. Då sommaren gått i ginets tecken, känns det självklart att avrunda den med en klassisk gincocktail. Dessutom är jag riktigt nyfiken på att använda det nya glaset som jag nyligen fann hos KitchenLab. När jag frågade efter några roliga cocktailglas kom Richard att tänka på ett glas som skulle vara perfekt:
-”Då har jag ett glas till dig, det är som gjort för den där drinken som ni alltid dricker i Krusboda. Vad heter den nu?”
-”Ah, du menar Negroni, flygplansdrinken!?”

Glaset, i borosilikat, med det exotiska namnet Orgasmic är lite extra spännande då det består av tre cylindrar med individuella sugrör. Detta gör att innehållet i cylindrarna blandas först i munnen. I ett första steg tänker man såklart smaker, men upplevelsen kan förhöjas ännu ett snäpp om man även laborerar med skillnad i temperatur mellan innehållet i de olika behållarna. Just en sådan cocktail kommer senare i höst då vi även ska blanda in lite rök.

I Summerful Negroni har jag valt Summerful gin från Martin Miller. Den har toner av rosmarin och (isländsk) arktisk timjan, men har även i doften toner av apelsin. Som hittad för en Negroni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.