Tataki på tonfisk med edamemsallad och farofa i rökig tallrik

Efter den sprakande klorofyllbomben till nässelsoppa seglade vi vidare till nästa rätt. En tataki på vit tonfisk med edamamesallad i rökig tallrik. Denna tallrik är ett exempel på hur en liten munsbit som en del av en större middag kan bli särskilt bra. Det gamla tricket att servera något litet med mycket smak slår sällan fel. Med mycket smak i små mängder kan man reta gallfeber på smaklökarna. Gästen vill ha mer och aptiten bara växer sig större inför nästa rätt. Många rätter har fördel av att serveras på detta sätt, då man kan ta i lite utan att det blir för dominerande. Sen efteråt kan man bara sitta kvar och njuta av en passande dryck innan nästa smakbit når bordet. Den enda som inte får lugn och ro är kocken, men det är det värt. Är det preppat bra innan är det inga problem. Ställer man dessutom fram en barstol i anslutning till arbetsbänken och tar med sig flaskan från bordet får man snart sällskap. Det har fungerat klanderfritt hittills.

Edamemedsalladen kryddar jag med finhackad habanero, limejuice och koriander. Den ska ha en bra sälta som väger upp syran. För att få krisp till bönsalladen rostar jag upp farofa i lite smör. Salladen blir en färggrann grund att lägga upp tataken på.

Farofa går att finna i sydamerikanska specialbutiker. En lagom mängd farofa blandas ned i edemamesalladen precis innan den läggs upp på tallriken. På toppen lägger jag några skivor av den hastigt halstrade tonfisken. Pensla tonfisken med tosa joyu (eller japansk soja) och garnera med koriander och svarta sesamfrön. Lägg sedan ett lock över tallriken. Fyll upp med rök och ställ fram på bordet när gästerna redan sitter. Lyft på locket och låt rökaromerna sprida sig bland glasen. Servera med en isad Riesling och du kommer att äga kvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.