Vertikalgrill – det nya svarta

Vertikalgrill, kebabgrill, pole dance chicken, tigerräkor på spett, Ananas des Niki Laudas. Jag känner att jag kan ha startat en våg när jag mot slutet av förra veckan startade upp den nyinskaffade kebabgrillen. Kom ihåg att jag sa det först. På flera håll, i matgrupper och på andra ställen har jag nu sett att de börjat ploppa upp – vertikalgrillarna. Min idé från början med den, var att kunna bjuda på en kunglig vickning vid någon stor sommarfest framöver. Sen insåg jag att den ju faktiskt kan användas till så mycket mer än bara hemsvarvad kebab. Vad sägs om två krispigt grillade majskycklingar på 45 minuter.

Vertikalgrillarna som är anpassade mer för hemmabruk tror jag verkligen kan slå. Årets julklapp? Utbudet är ännu ganska kasst på den svenska marknaden, vilket förvånar. De som redan har en vertikalgrill, som jag vet, bor antingen utomlands, eller så har de lyckats hitta en äldre modell från förra gången de slog, som fortfarande levererar. Innan jag köpte restaurangmaskinen så sökte jag mig fördärvad efter en potent, men smidig mellanmodell. Det enda som gick att finna var dock halvdana varianter som man kunde önska hit från Kina. Jag tröttnade och gjorde det ordentligt istället. Dessutom måste 3-fasuttaget få betala av sig. Används det inte står det bara och kostar pengar sägs det ju. Skärmaskinen har dessutom känt sig ensam länge nog i 400V’s-klubben. Någon elak sa att min kebabgrill snart bara kommer att stå dammig i garderoben. Omöjligt säger jag. Den går inte in. Snarare blir det till att bygga en falsk och högre kontinentalsäng i gästrummet med utrymme under. Så snart vi köpt en ny klädhängare som kan ersätta skärmaskinen kan den också få komma in under.

Att grilla på fel ledd har något visst över sig. Jag vet inte egentligen varför, men jag har en idé om att vertikalgrillarna påminner lite om Erik Bobergs änglaspel som lurat till sig och sedan brännskadat varenda julklappssugen unge sedan 1946. Visst är änglaspelet en julstake av rang, julkänsla ger de helt klart. Tyvärr duger de på sin höjd till att grilla en enstaka Bullens färdig precis innan ljusen brunnit ut. Plingar enerverande gör skramlet också. Nä, kan man bara grilla hjälpligt med något, så förstår jag visst inte alls vad ska de vara bra till?

Det kommer att komma flera olika recept på allt från hemgjord kebabstock till olika grillspett framöver. Jag måste bara leka lite till, ändra och utvärdera vartefter till det sitter. Parallellt ska jag under dagarna prova en ny produkt från KitchenLab som jag har hemma på lån. Otto Wilde har gjort något av en salamander / grill. Det må vara en horisontalgrill, men det är svårt att få kluvna havskräftor täckta med ett smör på chili, vitlök och koriander att åka karusell. Jag tror på den. Lever den upp till vad jag tror så blir den såklart kvar.

Nä, nu är det dags att köra igång igen. Jag fryser lite om ryggen här där jag sitter, men tre meter ifrån köksbänken är ändå på behagligt brännavstånd. Dags att starta upp de 4500W:en i någon timme så att man kan stänga av värmepumpen tills på söndag. Kolla vad vackert lamporna i glasskåpen blinkar och går ned i styrka när man chockstartar de båda elementen samtidigt! Man liksom vet att det är på riktigt då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.