Jag vill bara berätta att vabbupplägget fungerade som planerat. What goes around comes around. Igår kom jag hem till ett snyggt hem. Ljuset i hallfönstret var tänt, belysningen dimrad och köksfläkten avslagen. Det luktade fantastiskt från grytan med inkokt lax i köket. Min fru hade lagat mat. Vi tar det en gång till utifall att ni läste för fort. Min fru hade lagat mat! Hon gjorde det av egen fri vilja. Jag behövde inte alls peppa henne redan kvällen innan. Inte heller förbereda, köpa ingredienser, plocka fram grytan och vika upp receptboken. Att försäkra henne om att det var busenkelt kändes helt onödigt. Att fiska upp laxfilén med en hålslev ur spadet för gjorde hon alldeles själv och riset var perfekt redan på första försöket. Det där grejade du fint. Tack. Vad heter vinet som jag gillar så mycket och som har en egen bild högst upp på sidan?
Ikväll hade jag tänkt att hylla mina österrikiska förfäder genom att laga eine gebröselte Kalbsschnitzel – mer känd som wienerschnitzel. Lederhosen auf – natürlich, ja voll bitte schön! Und auch ein Bier – macht schnell. Det är kul med skojtyska, det blir mest det nu för tiden. Är livslögnen avslöjad? Hur sjutton lyckades jag lura till mig högsta betyg i tyska i både grundskolan och gymnasiet? Helt otroligt, var det mitt namn som hjälpte till? Jag måste ha varit fantastiskt trevlig. Idag sträcker sig min vokabulär ungefär från ”an” till ”zwichen”. Jag minns att dessa ord är prepositioner, det heter så när de står framför. Ganska självklart faktiskt. Att nu dessa prepositioner i själva verket styr ackusativ- och dativobjekt, var jag däremot tvungen att googla för att vara säker.
Wienerschnitzeln då. Wienerschnitzel görs på utbankat kalvinnanlår som dubbelpaneras och serveras med ärtor, citron, kapris samt sardeller. Det är skitkul att banka innanlår. Ha ha, gör vad ni vill med den meningen. Trist att jag inte har problem med särskrivning, då hade meningen kunnat att bli ännu roligare. Till schnitzeln hade jag tänkt att göra en ganska tunn och salt sås, baserad på öl, kalvfond, kapris och sardeller. Sardeller ger en underbar sälta. Potatismos är ett vanligt tillbehör. Stekt potatis passar utmärkt. Ikväll blir det dock att ”riva” av en annan österrikisk klassiker. Rösti. Vad kan vi tänkas dricka till då? Jo, en ljus öl av pilsnertyp – Bitburger. Glasen ska vara immiga, höga och ha fot.
Välkommen goda helg.
Wienerschnitzel – recept 4 personer
4 ägg
0,5 dl vispgrädde eller mjölk
3 dl vetemjöl
1 pkt ströbröd
600-700 gr kalvinnanlår (färdigskivad)
kapris (Zeta har en bra mellanstorlek)
1 burk sardeller i olja
2 citroner
300 gr gröna ärtor
smör och rapsolja till stekning
Banka ut de skivade kalvinnanlåren. Arbeta från mitten och ut. De kommer nästan att ha dubblat sin storlek när du bankat färdigt. Doppa först i vetemjöl sedan i blandning av grädde och ägg. Doppa sist i ströbröd. Tryck fast ströbrödet. Jag brukar ha ganska lite ströbröd på fatet och fylla på med mer ströbröd uppifrån istället. Det är enklare så. Låt vila ett tag på bänken innan de sedan steks på. Använd relativt mycket smör och rapsolja. Se till att ha 500 gr smör hemma, då får ni lite över efteråt. Låt panering mättas. Servera med ringar av sardeller, kapris och möjlighet att pressa citron. Såsen och röstin står bredvid.
Ölsås – recept 4 personer
2 dl öl (gärna Bitburger eller en besk lager)
4 dl kalvbuljong
1 gul lök (hackad)
5 sardellfiléer
3 msk kaprisfrukter
2 msk kaprisspad
1 msk vetemjöl
Stek löken glansig i smör. Slå ner öl och kalvbuljong. Hacka sardellfiléerna och ha ner tillsammans med kaprisen och spadet . Låt sjuda under tio minuter. Sila sedan av såsen. Den ska vara slät. Låt koka ner och sjuda tills dess att cirka hälften av den ursprungliga vätskan finns kvar. Toppred med lite vetemjöl. Låt sjuda ytterligare. Smaka av. Lite mer kalvfond?
Servera inte såsen som ett täcke över wienerschnitzeln. Den är ensam ganska salt och ska ses som ett komplement för att ge sälta till rätten. Precis som i förrgår är även denna sås fantastisk.